ProRail doet aangifte tegen boer die trekker op overweg parkeerde

ProRail gaat aangifte doen tegen een boer die zijn trekker op een onbewaakte spoorwegovergang in Zutphen parkeerde en een fotograaf die dit in beeld bracht. Een foto van de boer en trekker op de overweg stond bij een artikel op de website van het AD. “Levensgevaarlijk en strafbaar”, zegt ProRail op Twitter.

“Dat spoor is actief in gebruik”, licht een woordvoerder toe. De aangifte richt zich tegen de betrokken fotograaf en de trekkereigenaar. “Het is strafbaar om iets bewust op een spoorwegovergang neer te zetten.” De foto is inmiddels van de site gehaald, na overleg met ProRail.

Opheffen onbewaakte spoorwegovergangen

Het artikel gaat over de wens van ProRail om vier onbeveiligde spoorwegovergangen in de gemeente Zutphen te beveiligen of op te heffen. De spoorbeheerder wil dat de gemeente de helft meebetaalt aan maatregelen voor drie van de vier overgangen, maar de gemeente zegt dat daar geen geld voor is.

De eigenaar van de trekker vertelt in het artikel dat hij gewend is de onbewaakte spoorwegovergang achter zijn boerderij over te steken, omdat de spoorlijn zijn landerijen doorkruist. Hij wijst op de gevaren van de overgang en zegt te begrijpen dat ProRail er iets mee wil.

Dit jaar zijn al zeven mensen om het leven gekomen bij een aanrijding op een overweg, waarvan vier op een onbewaakte overweg en drie op een bewaakte overweg. Het ministerie van Infrastructuur komt na de zomer met een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat ProRail overwegen sneller kan sluiten.

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “ProRail doet aangifte tegen boer die trekker op overweg parkeerde”

Wiebe Goossen|26.07.21|14:20

Als mensen bewust overwegen gaan blokkeren, is het moment gekomen rigoureus door te pakken en over te gaan tot directe afsluiting: het moet afgelopen zijn met dat getreuzel!

Jan Koning|26.07.21|14:34

Als mensen bewust overwegen gaan blokkeren, brengen zij hun en andermans leven bewust in gevaar. Bovendien kennen zij kennelijk het gevaar bij overwegen. Wees dan bij het naderen van die overweg extra voorzichtig. Denk aan het gezegde dat al in de jaren 60 op lagere scholen werd geleerd aan kinderen tijdens de verkeersles over het oversteken van een weg: “Beter even later thuis, dan gewond in ’t ziekenhuis!”
Dat gezegde heeft nog niets aan actualiteit verloren!

A C F Sierts|26.07.21|20:41

@ Wiebe / Jan:

Van ‘bewust blokkeren’ is volstrekt geen sprake. Dit is een superdomme fotografeer-actie. Mogelijk is de boer uitgegaan van de dienstregeling, maar dat is natuurlijk geen excuus!

Overigens hadden die NABO’s daar allang beveiligd moeten worden toen daar de baanvaksnelheid omhoog is gebracht: eerst naar 120, en vanaf 2017 zelfs 140 km/u (bron: Netverklaring + MIRT). Beetje raar om de gemeente daarmee jaren later alsnog lastig te gaan vallen.
Foutje ProRail -> rekening ProRail.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.