hevige regenval in Zuid-Limburg

Hevige regenval spoelt spoorballast weg in Zuid-Limburg

Spoorbeheerder ProRail verwacht dat er woensdag in ieder geval een groot deel van de dag geen treinen kunnen rijden tussen Heerlen en Herzogenrath en tussen Maastricht en Sittard. Dit door de hevige regenval die schade aan het spoor veroorzaakte en er voor zorgde dat een deel onder water kwam te staan.

Op het traject Heerlen – Herzogenrath is ter hoogte van Eygelshoven over een lengte van vijftien meter de ballast onder het spoor weggespoeld. Ook tussen Maastricht en Sittard is er geen treinverkeer mogelijk. Station Bunde staat onder water waardoor het niet mogelijk is daar treinen te laten rijden.

“We zijn op beide trajecten bezig om de omvang van de schade in kaart te brengen en hopen tegen de avond het treinverkeer weer op gang te kunnen brengen. Maar we moeten eerst te weten komen wat het noodweer heeft gedaan met het spoor, de seinen en wissels”, vertelt ProRail-woordvoerder Martijn de Graaf.

Forse schade

Op beide trajecten in Zuid-Limburg ligt nog steeds veel water. Dat zorgt ervoor dat ProRail nog geen goede inspectie kan doen en de schade nog niet in beeld kan brengen. “Wat we wel kunnen zien is dat de schade op beide trajecten fors is. Daarom is het zeer aannemelijk dat er tot in de loop van de dag geen treinen zullen rijden tussen Heerlen en Herzogenrath (Duitsland) en tussen Maastricht en Sittard.”

Deze prognose kan volgens de spoorbeheerder bijgesteld worden op het moment dat de schade wel volledig inzichtelijk gemaakt is. De vervoerders hebben vervangend vervoer geregeld.

Code oranje

Aan het eind van dinsdagmiddag kondigde het KNMI code geel aan voor Limburg, maar tijdens het hevige noodweer in het zuiden van de provincie werd dat opgeschaald naar code oranje. Door de forse neerslag liepen ook veel kelders elders in Zuid-Limburg onder, stonden straten blank en winkels onder water. Plaatselijk viel meer dan 100 millimeter regen. De brandweer richtte in vier kazernes alarmcentrales in. Vanuit de kazernes in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard werden de hulpacties gecoördineerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

2 reacties op “Hevige regenval spoelt spoorballast weg in Zuid-Limburg”

Pieter Kal|01.07.21|11:56

Graag refereer ik aan mogelijkheid om Ballast te verlijmen. Men doet dit succesvol in onder andere Engeland,Schotland,Italie en Duitsland. U kunt gewoon nog een stopmachine inzetten en het bed blijft waterdoorlatend.

asierts|05.07.21|21:21

Lijkt me sterk dat de ballast weggespoeld is. Eerder (onzekerheid over) de laag onder de ballast.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hevige regenval spoelt spoorballast weg in Zuid-Limburg | SpoorPro.nl
hevige regenval in Zuid-Limburg

Hevige regenval spoelt spoorballast weg in Zuid-Limburg

Spoorbeheerder ProRail verwacht dat er woensdag in ieder geval een groot deel van de dag geen treinen kunnen rijden tussen Heerlen en Herzogenrath en tussen Maastricht en Sittard. Dit door de hevige regenval die schade aan het spoor veroorzaakte en er voor zorgde dat een deel onder water kwam te staan.

Op het traject Heerlen – Herzogenrath is ter hoogte van Eygelshoven over een lengte van vijftien meter de ballast onder het spoor weggespoeld. Ook tussen Maastricht en Sittard is er geen treinverkeer mogelijk. Station Bunde staat onder water waardoor het niet mogelijk is daar treinen te laten rijden.

“We zijn op beide trajecten bezig om de omvang van de schade in kaart te brengen en hopen tegen de avond het treinverkeer weer op gang te kunnen brengen. Maar we moeten eerst te weten komen wat het noodweer heeft gedaan met het spoor, de seinen en wissels”, vertelt ProRail-woordvoerder Martijn de Graaf.

Forse schade

Op beide trajecten in Zuid-Limburg ligt nog steeds veel water. Dat zorgt ervoor dat ProRail nog geen goede inspectie kan doen en de schade nog niet in beeld kan brengen. “Wat we wel kunnen zien is dat de schade op beide trajecten fors is. Daarom is het zeer aannemelijk dat er tot in de loop van de dag geen treinen zullen rijden tussen Heerlen en Herzogenrath (Duitsland) en tussen Maastricht en Sittard.”

Deze prognose kan volgens de spoorbeheerder bijgesteld worden op het moment dat de schade wel volledig inzichtelijk gemaakt is. De vervoerders hebben vervangend vervoer geregeld.

Code oranje

Aan het eind van dinsdagmiddag kondigde het KNMI code geel aan voor Limburg, maar tijdens het hevige noodweer in het zuiden van de provincie werd dat opgeschaald naar code oranje. Door de forse neerslag liepen ook veel kelders elders in Zuid-Limburg onder, stonden straten blank en winkels onder water. Plaatselijk viel meer dan 100 millimeter regen. De brandweer richtte in vier kazernes alarmcentrales in. Vanuit de kazernes in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard werden de hulpacties gecoördineerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

2 reacties op “Hevige regenval spoelt spoorballast weg in Zuid-Limburg”

Pieter Kal|01.07.21|11:56

Graag refereer ik aan mogelijkheid om Ballast te verlijmen. Men doet dit succesvol in onder andere Engeland,Schotland,Italie en Duitsland. U kunt gewoon nog een stopmachine inzetten en het bed blijft waterdoorlatend.

asierts|05.07.21|21:21

Lijkt me sterk dat de ballast weggespoeld is. Eerder (onzekerheid over) de laag onder de ballast.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.