ProRail gaat ‘flitscamera’s’ bij overwegen uitrollen over het land

Er komen bij 39 overwegen in 22 gemeenten speciale camera’s om te voorkomen dat verkeersdeelnemers nog even snel het spoor oversteken bij rode knipperlampen en slagbomen die dichtgaan. Dat heeft ProRail dinsdag bekend gemaakt.

ProRail en het Openbaar Ministerie zijn inmiddels begonnen aan de voorbereidingen voor de plaatsing van dergelijke camera’s. Zo zijn de spoorwegovergangen geïdentificeerd waarvan bekend is dat er veel overtredingen plaatsvinden en is het aanbestedingstraject voor het cameraproject gestart. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor budget vrijgemaakt.

Geen flits

Bij de camera’s worden weggebruikers niet echt geflitst. Het camerasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door buitengewoon opsporingsambtenaren. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd.

ProRail heeft de volgende gemeenten op het oog voor de plaatsing van camera’s: Almelo, Baarn, Borne, Boxtel, Breda, Bunnik, Castricum, Duiven, Echt-Susteren, Gooise Meren, Haarlemmermeer, Hardenberg, Heiloo, Oisterwijk, Roosendaal, Utrechtse Heuvelrug, Voorst, Vught, West Betuwe, Wierden, Zeist en Zevenaar. De volledige lijst met overwegen vind je hier.

Voorwaarde voor de plaatsing van de camera’s is dat de verschillende gemeenten deze vorm van handhaving goedkeuren. Daarnaast moeten geschikte locaties voor de camera’s gevonden worden op grond die doorgaans niet in het bezit van ProRail is. Hierdoor laat de eerste camera nog vermoedelijk tot de eerste helft van 2022 op zich wachten. In België plaatste Infrabel vorige week al de eerste flitscamera bij een overweg.

Bekeuring

Voertuigen met kenteken kunnen na een overtreding een bekeuring van 250 euro tegemoet zien. Voor brom- en snorfietsen is het boetebedrag 170 euro. Voetgangers en fietsers die door buitengewoon opsporingsambtenaren geïdentificeerd kunnen worden kunnen ook bekeurd worden.

In 2018 is door ProRail en het Openbaar Ministerie in Hilversum al een proef uitgevoerd met vergelijkbare camera’s. Twee jaar later was het aantal overtreders met de helft gereduceerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “ProRail gaat ‘flitscamera’s’ bij overwegen uitrollen over het land”

Rob Beentjes|26.06.21|17:34

Asociaal van Pro Rail, wel bekeuren maar niets doen aan nutteloze dichtligtijden. In Castricum, de overgang Beverwijkerstraatweg, ligt al jaren bij elke trein in Oostelijke richting minuten lang nutteloos dicht. De trein staat dan keurig stil op het station en is passagiers aan het in- & uit laten stappen. Een afteller staat pas gepland in het kader van het PHS. Laat ze die eens naar voren halen ipv als boetemachine een flitscamera neer zetten. Wat een minkukels daar bij Pro Rail.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.