SpoorProTV met NS-machinist Mark van Dooren

SpoorProTV: zijn onbewaakte overwegen nog wel van deze tijd?

Op een onbewaakte overweg in Zenderen, waar onlangs een maaltijdbezorger omkwam, vond vorige week bijna weer een ongeluk plaats. Zijn deze overwegen nog van deze tijd? Op deze vraag geeft professor John Stoop van de TU Delft woensdag antwoord in de uitzending van SpoorProTV.

Professor Stoop is betrokken geweest bij diverse onderzoeken naar spoorveiligheid, en in het bijzonder overwegen. Ook werkte hij mee aan studies in de luchtvaart, waaronder het vliegtuigongeluk met de MH17 en de Bijlmerramp, waarbij een 747-vrachtvliegtuig neerstortte op flats in de Bijlmermeer in Amsterdam.

Hij zal vergelijkingen trekken tussen het spoor en de luchtvaart en gaat onder meer dieper in op het ‘see and avoid principle’ om botsingen te voorkomen.

Coronaversoepelingen

Verder in de uitzending is er aandacht voor de geplande coronaversoepelingen die volgende week woensdag ingaan. Spoorvervoerder NS speelt daar al op in met nieuwe kortingen en abonnementen. Ook wordt er vooruitgeblikt naar het SpoorPro Seminar Spoorveiligheid, waarbij de aanpak van gevaarlijke overwegen centraal staat.

De live-uitzending van SpoorProTV wordt iedere woensdagmiddag om 14.00 uur uitgezonden op het YouTube-kanaal van SpoorPro en is daar na afloop ook terug te kijken. Ook op andere dagen publiceren we relevante spoorvideo’s en -reportages. Wanneer je je abonneert op ons kanaal, krijg je een melding zodra er nieuwe video’s online staan.

Banner SpoorProTV groot

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “SpoorProTV: zijn onbewaakte overwegen nog wel van deze tijd?”

Pat Rick|17.05.21|12:58

Bij Shell: Near Miss report. Maar Shell heeft ook een echte veiligheidscultuur. ProRail is meer financieel gedreven, en Boeing heeft laten zien wat er gebeurd als je veiligheid loslaat tbv korte termijn gewin. De cultuur van ProRail moet anders en ZBO past daar beter bij (ipv het net doen alsof je een bedrijf bent, met gedwongen winkelnering in NL en veel directeuren hebben).

Er bestaat website waarop alle treinen te volgen zijn (zeker voor de NMBS, maar ook voor NL denk ik).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.