Kunst op station, foto: NS

Leegstaande stationsruimtes tonen tijdelijke ‘raamkunst’

Leegstaande ruimtes op de perrons van station Amsterdam RAI en Haarlem zijn sinds eind vorige maand een podium voor kunst. NS werkt samen met Stichting Polderlicht samen met het tonen van tijdelijke ‘raamkunst’ in verschillende Amsterdamse stations. Kunstenaars krijgen hiermee de gelegenheid op hun werk te presenteren.

Onder de noemer Platform stellen kunstenaars scènes samen, waarbij tekeningen, ruimtelijke installaties en sculpturen een opvallend en wisselend perspectief bieden aan de reiziger. De exposities duren ongeveer een half jaar afhankelijk van de beschikbaarheid van de ruimtes.

Scènes op stations

Een van de scènes die te zien is, is een een installatie van kunstenaar Herman Lamers bestaande uit tweehonderd kilo grind en een aantal grote bloemsculpturen in een voormalige wachtruimte op het perron van station Amsterdam RAI. Boven deze bloementuin zweeft een wat onbestemde, zittende figuur.

Kunst op station, foto: NS
Een van de houten sculpturen van beeldend kunstenaar Dan Geesink. Foto: NS

Houten sculpturen

Achter de monumentale houten puien van de voormalige directiekamers op station Haarlem Centraal is een serie met de hand vervaardigde houten sculpturen van Dan Geesin te zien. Het werk van deze beeldend kunstenaar varieert van realistisch tot abstract, en komt tot stand met de meest uiteenlopende materialen.

Platform is een initiatief van de kunstcommissie voor stations en wordt gerealiseerd door Stichting Polderlicht in opdracht van NS. Hoofdactiviteit van de stichting is het organiseren van lichtkunstprojecten in de openbare ruimte van Amsterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.