vossloh, spoormaterialen in tunnel

Vossloh beleeft ‘beste bedrijfsresultaat in tien jaar tijd’

Spoormaterialenfabrikant Vossloh realiseerde in het eerste kwartaal van 2021 een omzetstijging van 13,2 procent tot 207,1 miljoen euro. De omzetstijging is volgens Vossloh vooral te danken aan de verkoop van spoorbevestigingssystemen in China. Deze was begin dit jaar hoog door de verschuiving van leveringen naar 2021 door de pandemie. Topman Oliver Schuster spreekt van “het beste bedrijfsresultaat in een eerste kwartaal in tien jaar.”

Het bedrijfsresultaat bedroeg 12,1 miljoen euro, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 0,9 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2020. “We hebben een uitstekende start gemaakt van het boekjaar 2021. Na een lange periode van herstructurering en herschikking, wordt het winstpotentieel van Vossloh duidelijk zichtbaar gezien ons beste bedrijfsresultaat in een eerste kwartaal in tien jaar”, aldus algemeen directeur Oliver Schuster. “We zijn perfect gepositioneerd en goed op weg om onze ambitieuze doelen te bereiken. Ons geïntegreerde assortiment van producten en diensten en onze financiële flexibiliteit hebben ons op het goede spoor gezet voor winstgevende groei op de lange termijn.”

Vossloh wordt in Nederland vertegenwoordigd door ETS Spoor in Purmerend. Voor de rest van het jaar gaat het bedrijf er van uit dat het een omzet tussen 850 miljoen en 925 miljoen euro kan realiseren, met een EBIT-marge die naar verwachting tussen de 7 en 8 procent zal liggen (6,6 procent in 2020). Vossloh verwacht dat geen extra groot effect meer zal zijn in verband met de COVID-19-pandemie.

Divisies

In de divisie Core Components verhoogde Vossloh zijn omzet in het eerste kwartaal van 2021 met meer dan 35 procent tot 105,1 miljoen euro tegenover 77,7 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2020. Deze omzetstijging is volgens Vossloh grotendeels te danken aan de activiteiten van de business unit Fastening Systems in China. Vooral omdat in 2020 geplande leveringen naar 2021 zijn verschoven als gevolg van de coronapandemie. De omzet van deze business unit steeg in de verslagperiode met bijna 50 procent tot 65,5 miljoen euro.

De divisie Customised Modules realiseerde een omzet van 87,3 miljoen euro vergelijkbaar met vorig jaar (87,6 miljoen euro). Lagere inkomsten in met name Italië en Frankrijk werden hier gecompenseerd door verbeterde verkoopcijfers in Australië en India. Het bedrijfsresultaat nam sterk toe tot 4,0 miljoen euro (vorig jaar: 1,8 miljoen euro).

Slijpseizoen

De Lifecycle Solutions-divisie was in het eerste kwartaal goed voor een omzet van 19,7 miljoen euro, in lijn met de prestaties van vorig jaar ( 20,2 miljoen euro). De verkoop van spoor- en wisselslijpmachines daalde zoals verwacht op jaarbasis. Deze daling werd gecompenseerd door hogere inkomsten uit de verkoop van machines en stationair lassen. De EBIT was negatief met 2,4 miljoen euro. Maar volgens het bedrijf is dat doorgaans zo in deze periode vanwege seizoensgebonden activiteiten. De daling van de EBIT was grotendeels het gevolg van lagere inkomstenbijdragen uit het slijpen van spoor en wissels, en uit logistiek. Vossloh verwacht dat de situatie in de loop van het jaar zal verbeteren, met een winstgevendheid op een hoger niveau dan het voorgaande jaar.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.