De Niet Actief Bewaakte overweg bij Zenderen, foto: ProRail

Update ProRail en NS over voortgang bij aanpak NABO’s

Bij nog eens dertien Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) zijn vorige week tijdelijke snelheidsbeperkingen (TSB) ingevoerd, melden ProRail en NS. De stap was eerder deze maand al aangekondigd bij de presentatie van het onderzoek naar aanleiding van het dodelijke ongeluk bij een NABO in Hooghalen.

Op een onbewaakte spoorwegovergang in dit dorp in de provincie Drenthe kwam vorig jaar een 58-jarige NS-machinist om het leven na een botsing met een trekker met oplegger. Tijdens het onderzoek naar het ongeluk werden 28 locaties geïdentificeerd waar een hoog risico voor zwaar verkeer geldt.

Zes NABO’s werden met spoed opgeheven, terwijl bij vier onbeveiligde spoorwegovergangen een TSB werd ingevoerd. NS en ProRail gaven destijds al aan dat bij de 18 overgebleven onbeveiligde spoorwegovergangen met hoog risico de nodige veiligheidschecks zouden worden uitgevoerd ter voorbereiding op een TSB tot 90 kilometer per uur.

Bij tien daarvan zijn vorige week ook snelheidsbeperkingen ingevoerd, bij twee andere NABO’s was dat al gebeurd. Voor de laatste locaties wordt nog aan maatregelen gewerkt, meldt NS. Hoewel de vervoerder twee weken geleden nog niet kon aangeven of reizigers hinder van de TSB zouden ondervinden, geeft het bedrijf nu aan dat niet het geval is.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.