Ongeluk op spoorovergang Hooghalen, bron: ProRail

SpoorProTV: NS over onderzoek treinbotsing Hooghalen en Siemens over de eHighway

In de uitzending van SpoorProTV ging Sacha Göddeke, hoofd Quality, Health, Safety and Environment bij NS, woensdag in op de onderzoeksresultaten van het dodelijke spoorongeval in Hooghalen. Bij het ongeluk kwam een 58-jarige NS-machinist om het leven na een botsing met een trekker met oplegger op een Niet Actief Bewaakte Overweg (NABO). 

Naar aanleiding van het onderzoek hebben NS en ProRail per direct maatregelen ingesteld om de risico’s op NABO’s te verkleinen. Het rapport stelt dat er op bepaalde NABO’s voor lange en/of zware voertuigen te weinig tijd is om over te steken. ProRail heeft 137 onbeveiligde spoorwegovergangen geïdentificeerd waar deze situatie zich kan voordoen. Van dat aantal komt de NS komt er 109 tegen.

NS en ProRail starten met extra maatregelen bij 28 NABO’S waar NS rijdt en waar een verhoogd risico geldt doordat zwaar wegverkeer frequent oversteekt. De eerste maatregelen worden direct ingevoerd. Göddeke licht deze maatregelen in de uitzending toe.

Bekijk hier de uitzending terug:

eHighway

Verder in de uitzending een interview met Erik Koopman, business unit manager bij Siemens Mobility. Hij vertelde over het innovatieve project eHighway waarbij vrachtwagens uitgerust met een pantograaf over de snelweg rijden. Een of meerdere banen van de snelweg zijn hiertoe uitgerust met bovenleidingsportalen, soortgelijk aan die van het spoor.

In Duitsland, Zweden en de Verenigde Staten zijn hier al proeven mee gedaan. Koopman lichtte de resultaten hiervan toe en geeft ook aan welke snelwegen in Nederland hiervoor volgens hem voor in aanmerking komen.

SpoorProTV

SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken. Abonneer je op ons kanaal en krijg automatisch een melding zodra er een nieuwe video online staat.

Update: woensdag 16.44 uur

Banner SpoorProTV groot

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.