Faunapassage, oversteekplaats dieren

ProRail en Rijkswaterstaat werken samen in Kenniscentrum Bever

Faunapassage, oversteekplaats dieren

ProRail, Rijkswaterstaat, TOWA, de Unie van Waterschappen, BIJ12, Interprovinciaal Overleg en de Zoogdiervereniging hebben het Kenniscentrum Bever opgericht. De partijen wisselen samen kennis uit over deze diersoort en ontwikkelen samen preventieve maatregelen om te voorkomen dat de beverpopulatie problemen veroorzaakt op de weg of het spoor.

Nadat bevers lange tijd uitgestorven waren in Nederland, is de populatie van deze diersoort sinds 1988 weer gaan groeien. Dit heeft op veel plekken positieve gevolgen voor de biodiversiteit, maar levert ook problemen op, zoals omgeknaagde bomen op de weg of het spoor, beverholen in spoordijken en wateroverlast door beverdammen.

Samenwerking

Om de uitdagingen van de groeiende beverpopulatie samen aan te gaan hebben TOWA, Rijkswaterstaat, ProRail, de Unie van Waterschappen, BIJ12, Interprovinciaal Overleg en de Zoogdiervereniging het Kenniscentrum Bever opgericht. Om duurzaam met de bever samen te leven, is het delen van kennis en het bundelen van krachten volgens de partijen van groot belang.

Bevers zijn via de Europese Habitatrichtlijn en de Wet Natuurbescherming beschermd. Conflicten worden zoveel mogelijk opgelost door het verminderen van negatieve effecten of door compenserende maatregelen. Denk hierbij aan het plaatsen van rasters of het aanbrengen van een ‘beaver deceiver’ in een dam (buis waarmee de waterstand wordt verlaagd).

Kennis delen

De komende maanden wordt bestaande informatie verzameld op het gebied van ecologie, verspreiding, monitoring, knelpunten, oplossingen en wetgeving. Begin november 2021 zal de website van het kenniscentrum gelanceerd worden met meer informatie over de bever.  Ook wordt er aan het einde van het jaar een evenement georganiseerd om informatie over de bever te delen.

Lees ook:

ProRail legt 79 veilige oversteekplaatsen voor dieren aan

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.