Shunter maintenance activities_mr

Alstom neemt Rotterdams onderhoudsbedrijf Shunter over

Onderhouds- en revisiebedrijf van rollend materieel Shunter gaat over in handen van het Franse Alstom. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt. Afronding van de transactie vindt naar verwachting plaats in het tweede kwartaal van 2021. Volgens Alstom moet voordat de overname kan worden afgerond, aan een aantal wederzijds overeengekomen voorwaarden worden voldaan. 

Shunter werd in 2003 opgericht en komt voort uit de privatisering van de NS. Waar NedTrain zich toelegde op het onderhoud van reizigersmaterieel, nam Shunter dat van de goederenlocomotieven en -wagons voor zijn rekening.  Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam en beschikt over een personeelsbestand van circa 110 werknemers, verspreid over drie werkplaatsen en drie servicelocaties in Rotterdam en Roosendaal.

De groep neemt per jaar meer dan 1.000 locomotieven, treinstellen en wagons onder handen voor onderhoud, revisie en schadeherstel. Dit zowel voor goederenvervoerders, reizigersvervoerders, spooraannemers als leasemaatschappijen, zowel binnen als buiten Nederland. Afgelopen jaar was Shunter goed voor een omzet van ongeveer 20 miljoen euro.

Rotterdam

Alstom versterkt met de overname zijn positie op de onderhoudsmarkt in de Benelux en wordt hiermee fysiek aanwezig in de haven van Rotterdam, een belangrijke schakel waarmee het bedrijf zijn wereldwijde netwerk aan onderhoudsdiensten extra kracht bijzet. Alstom opereert nu in de Benelux vanuit twee wereldwijde competentiecentra die gespecialiseerd zijn in treinbeveiliging en vermogenselektronica, twee productielocaties – één voor rollend materieel en één voor onderdelen – en verschillende projectkantoren voor treinbeveiliging.

“We kijken er enorm naar uit om de expertise die Shunter in huis heeft, alom door spoorvervoerders erkend, te integreren”, vertelt Bernard Belvaux, Managing Director Benelux bij Alstom. “Shunters kennis op het gebied van full-service onderhoud vormt een goede aanvulling op Alstoms kennis en installed base aan producten en oplossingen. Deze stap stelt ons in staat een nog robuustere onderhoudspartner voor onze klanten te worden. Zo kunnen we hierdoor de beschikbaarheid van hun vloot verhogen en de totale eigendomskosten ervan verlagen.”

Nieuwe deuren

Shunter en Alstom werken volgens Jos Toes, managing director bij Shunter, al meer dan veertien jaar samen. “Dat Shunter onderdeel wordt van een internationale groep opent voor ons nieuwe deuren, en verschaft ons toegang tot nieuwe markten. Ik ben enthousiast over mijn intrede bij Alstom en ben ervan overtuigd dat we dankzij onze gecombineerde kennis onze klanten nog beter kunnen faciliteren.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.