Feyenoord in Rotterdam, foto: OMA

Arcadis gaat voorbereidingen spoor Feyenoord City begeleiden

Ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis gaat in opdracht van ProRail de voorbereidingen aan het spoor voor de ontwikkeling van Feyenoord City begeleiden. Hierbij worden de verschillende stappen in kaart gebracht voor het overbouwen van het spoor.

Feyenoord City maakt onderdeel uit van Stadionpark in Rotterdam-Zuid. In deze gebiedsontwikkeling speelt de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion een belangrijke rol. De overkluizing van het spoor is een van de ondersteunende projecten die de gebiedsontwikkeling mogelijk maakt. Ook wordt er ruimte gecreëerd voor het doortrekken van de Colosseumweg, waar nu nog spoor ligt.

Voorbereidingen

Daar waar de plannen van Feyenoord City het spoor ‘raken’, kijkt Arcadis wat er moet gebeuren. Zo krijgt de locomotiefwerkplaats van Shunter aan de 2e Rosestraat een nieuwe locatie op de Laagjes. Ook wordt er gekeken naar een eventuele verplaatsing van het zogenoemde ‘onderstation’ – die bovenleiding, beveiliging en seinen van elektriciteit voorziet – en het relaishuis. Op die plek liggen veel kwetsbare kabels in de grond waar rekening mee moet worden gehouden. Verder moet er spoor verwijderd worden. Hiervoor maakt Arcadis de plannen.

Verder helpt de organisatie ProRail bij de vergunningverlening aan de gemeente voor de bouw van het stadionpleindek over het spoor. Bij plannen zoals deze, waarbij boven en naast het spoor wordt gebouwd, is namelijk een vergunning van ProRail nodig. Arcadis betrekt de belanghebbenden, zoals de gemeente Rotterdam, Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas en Feyenoord City bij deze voorbereidingen.

Gebiedsontwikkeling

“We zijn blij dat we een volgende stap kunnen zetten om een belangrijke gebiedsontwikkeling voor Rotterdam-Zuid mogelijk te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we hebben er alle vertrouwen in dat Arcadis ons goed kan helpen bij het proces,” aldus regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail.

Ook Arcadis kijkt uit naar deze klus, hoe ingewikkeld deze ook mag zijn: “Dit is ons op het lijf geschreven en we zetten ons in voor het realiseerbaar maken van dit deel van Feyenoord City”, aldus Arrèn van Tienhoven, voor Arcadis verantwoordelijk voor de regio Rotterdam. “Het is een grote uitdaging om bij alle stakeholders de neuzen dezelfde kant uit te krijgen. We zetten alle denkbare technieken in om het hele proces zo rimpelloos mogelijk te laten verlopen. Denk aan 4D-modellen om effecten van beslissingen inzichtelijk te maken.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Arcadis gaat voorbereidingen spoor Feyenoord City begeleiden | SpoorPro.nl
Feyenoord in Rotterdam, foto: OMA

Arcadis gaat voorbereidingen spoor Feyenoord City begeleiden

Ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis gaat in opdracht van ProRail de voorbereidingen aan het spoor voor de ontwikkeling van Feyenoord City begeleiden. Hierbij worden de verschillende stappen in kaart gebracht voor het overbouwen van het spoor.

Feyenoord City maakt onderdeel uit van Stadionpark in Rotterdam-Zuid. In deze gebiedsontwikkeling speelt de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion een belangrijke rol. De overkluizing van het spoor is een van de ondersteunende projecten die de gebiedsontwikkeling mogelijk maakt. Ook wordt er ruimte gecreëerd voor het doortrekken van de Colosseumweg, waar nu nog spoor ligt.

Voorbereidingen

Daar waar de plannen van Feyenoord City het spoor ‘raken’, kijkt Arcadis wat er moet gebeuren. Zo krijgt de locomotiefwerkplaats van Shunter aan de 2e Rosestraat een nieuwe locatie op de Laagjes. Ook wordt er gekeken naar een eventuele verplaatsing van het zogenoemde ‘onderstation’ – die bovenleiding, beveiliging en seinen van elektriciteit voorziet – en het relaishuis. Op die plek liggen veel kwetsbare kabels in de grond waar rekening mee moet worden gehouden. Verder moet er spoor verwijderd worden. Hiervoor maakt Arcadis de plannen.

Verder helpt de organisatie ProRail bij de vergunningverlening aan de gemeente voor de bouw van het stadionpleindek over het spoor. Bij plannen zoals deze, waarbij boven en naast het spoor wordt gebouwd, is namelijk een vergunning van ProRail nodig. Arcadis betrekt de belanghebbenden, zoals de gemeente Rotterdam, Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas en Feyenoord City bij deze voorbereidingen.

Gebiedsontwikkeling

“We zijn blij dat we een volgende stap kunnen zetten om een belangrijke gebiedsontwikkeling voor Rotterdam-Zuid mogelijk te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we hebben er alle vertrouwen in dat Arcadis ons goed kan helpen bij het proces,” aldus regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail.

Ook Arcadis kijkt uit naar deze klus, hoe ingewikkeld deze ook mag zijn: “Dit is ons op het lijf geschreven en we zetten ons in voor het realiseerbaar maken van dit deel van Feyenoord City”, aldus Arrèn van Tienhoven, voor Arcadis verantwoordelijk voor de regio Rotterdam. “Het is een grote uitdaging om bij alle stakeholders de neuzen dezelfde kant uit te krijgen. We zetten alle denkbare technieken in om het hele proces zo rimpelloos mogelijk te laten verlopen. Denk aan 4D-modellen om effecten van beslissingen inzichtelijk te maken.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.