Een NS-sprinter in de het treinstation van Barendrecht

Onderzoeksinstituut Deltares start onderzoek naar verzakkingen bij station Barendrecht

Het onafhankelijke onderzoeksinstituut Deltares is dinsdag gestart met een onderzoek naar de verzakkingen in het spoortalud bij station Barendrecht. De resultaten van het grondonderzoek worden in juni verwacht.

De werkzaamheden worden in samenwerking met de gemeente Barendrecht en in opdracht van ProRail uitgevoerd. “Omdat ProRail verantwoordelijk is voor de constructie van het talud en de gemeente Barendrecht voor het beheer van het terrein hebben we de handen ineengeslagen en doen we gezamenlijk onderzoek naar de oorzaak”, aldus de spoorbeheerder.

Grondradar

Deltares gaat onder meer met een grondradar op zoek naar eventuele beschadigingen in het talud, wat op plekken verzakt is. Ook zitten er her en der gaten in de grond. Als onderdeel van het onderzoek zal het talud voor een deel uitgegraven worden. Deltares is gespecialiseerd in toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond.

Het talud strekt zich uit over een lengte van 1,4 kilometer. Ter bescherming van het gebied staan zijn in februari 2020 hekken langs het talud geplaatst. Aangezien deze hekken voor veel mensen een doorn in het oog zijn, onderzoeken ProRail en de gemeente de mogelijkheid om tot een tussenoplossing te komen, zodat de hekken weg kunnen.

Eerder had ProRail al aan de omwonenden laten weten dat er de komende anderhalf tot twee jaar nog geen zicht is op een structurele oplossing voor de problemen met het talud.

Lees meer:

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad SpoorPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.