Een Eurostar-hogesnelheidstrein en een intercitytrein van NS, foto: Ton Boon/NS

Ministerie van IenW houdt situatie Eurostar in de gaten

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat volgt de gesprekken tussen het noodlijdende Eurostar, de exploitant van de gelijknamige hogesnelheidstrein, en de overheden van België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over een eventuele steunmaatregelen. Dat schreef de staatssecretaris onlangs aan de Tweede Kamer.

In antwoord op vragen van D66-Kamerlid Rutger Schonis over de stand van zaken bij Eurostar – dat zich als gevolg van de coronacrisis in een precaire financiële situatie bevindt – schrijft Van Veldhoven dat ze de Kamer zal informeren over eventuele ontwikkelingen die gevolgen hebben voor “het treinvervoer van en naar Nederland, in het bijzonder waar het ontwikkelingen betreft die zouden kunnen raken aan de continuïteit”.

Over het belang van de treindienst tussen Londen en Amsterdam zegt Van Veldhoven dat Nederland onveranderd naar het stimuleren van internationaal treinverkeer streeft. “De trein is een duurzaam en comfortabel alternatief voor het vervoer over de middellange afstand in Europa”, aldus de staatssecretaris.

Vanwege reisbeperkingen rijdt er momenteel één Eurostar per dag van Londen naar Amsterdam en andersom. Een een negatieve COVID-19-test is daarbij verplicht. Bovendien wordt reizigers alleen toegestaan om op pad te gaan als de reis noodzakelijk is.

Eurostar maakte gebruik van NOW-regeling

Uit de antwoorden van de staatssecretaris blijkt bovendien dat NS in gesprek is met Eurostar over de ontstane situatie en daaruit voortvloeiend de financiële voorwaarden van hun samenwerking. De NS zegt dinsdag in een reactie geen mededelingen te kunnen doen over de inhoud van deze gesprekken.

In Nederland heeft Eurostar in het kader van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) een bedrag van 20.152 euro toegekend gekregen. Daar is het volgens Van Veldhoven bij gebleven. “Eurostar heeft aangegeven op dit moment geen verdere aanspraak te hebben gemaakt op
generieke regelingen.”

De staatssecretaris wijst in haar antwoorden verder op het gegeven dat het meest recente financiële steunpakket open staat voor alle bedrijven die aan de voorwaarden voldoen.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ministerie van IenW houdt situatie Eurostar in de gaten | SpoorPro.nl
Een Eurostar-hogesnelheidstrein en een intercitytrein van NS, foto: Ton Boon/NS

Ministerie van IenW houdt situatie Eurostar in de gaten

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat volgt de gesprekken tussen het noodlijdende Eurostar, de exploitant van de gelijknamige hogesnelheidstrein, en de overheden van België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over een eventuele steunmaatregelen. Dat schreef de staatssecretaris onlangs aan de Tweede Kamer.

In antwoord op vragen van D66-Kamerlid Rutger Schonis over de stand van zaken bij Eurostar – dat zich als gevolg van de coronacrisis in een precaire financiële situatie bevindt – schrijft Van Veldhoven dat ze de Kamer zal informeren over eventuele ontwikkelingen die gevolgen hebben voor “het treinvervoer van en naar Nederland, in het bijzonder waar het ontwikkelingen betreft die zouden kunnen raken aan de continuïteit”.

Over het belang van de treindienst tussen Londen en Amsterdam zegt Van Veldhoven dat Nederland onveranderd naar het stimuleren van internationaal treinverkeer streeft. “De trein is een duurzaam en comfortabel alternatief voor het vervoer over de middellange afstand in Europa”, aldus de staatssecretaris.

Vanwege reisbeperkingen rijdt er momenteel één Eurostar per dag van Londen naar Amsterdam en andersom. Een een negatieve COVID-19-test is daarbij verplicht. Bovendien wordt reizigers alleen toegestaan om op pad te gaan als de reis noodzakelijk is.

Eurostar maakte gebruik van NOW-regeling

Uit de antwoorden van de staatssecretaris blijkt bovendien dat NS in gesprek is met Eurostar over de ontstane situatie en daaruit voortvloeiend de financiële voorwaarden van hun samenwerking. De NS zegt dinsdag in een reactie geen mededelingen te kunnen doen over de inhoud van deze gesprekken.

In Nederland heeft Eurostar in het kader van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) een bedrag van 20.152 euro toegekend gekregen. Daar is het volgens Van Veldhoven bij gebleven. “Eurostar heeft aangegeven op dit moment geen verdere aanspraak te hebben gemaakt op
generieke regelingen.”

De staatssecretaris wijst in haar antwoorden verder op het gegeven dat het meest recente financiële steunpakket open staat voor alle bedrijven die aan de voorwaarden voldoen.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.