Swietelsky Rail Benelux RU 800 S

Swietelsky Rail begonnen met vervanging van spoor in Noord-Holland

Swietelsky Rail Benelux is afgelopen weekend in opdracht van ProRail begonnen met het vervangen van het spoor tussen Castricum en Alkmaar. In totaal wordt tot en met 1 maart 7,5 kilometer aan spoor vernieuwd.

Voor de klus zet Swietelsky Rail Benelux de grootste vernieuwingstrein van Europa in, de RU 800 S alles-in-één-machine van de Oostenrijkse fabrikant Plasser & Theurer in. Het voertuig is voor deze opdracht ruim een kilometer lang en vervangt niet alleen het spoor, maar ook de dwarsliggers. De houten dwarsliggers worden vervangen door betonnen exemplaren. Bovendien wordt de ballast gereinigd en worden de spoorstaven vernieuwd.

Opvolger van de vernieuwingstrein

Inmiddels is ook de opvolger van de RU 800 S, de RUS 1000 S, aanstaande. Halverwege 2019 heeft de vernieuwingstrein in de omgeving van het Oostenrijkse Weitenegg zijn eerste werkzaamheden verricht. Vervolgens zijn ook klussen elders in Oostenrijk en in Hongarije uitgevoerd.

Dit gevaarte kan tien dwarsliggers per minuut leggen. Ook een complete vernieuwingsklus, zoals tussen tussen Castricum en Alkmaar, voert de nieuwe machine sneller uit. De RUS 1000 S kan 360 meter per uur doen, terwijl de RU 800 S het tot 200 meter per uur schopt. Daarnaast kan het nieuwe exemplaar automatisch de kraagbouten monteren, de RU 800 S kan dat niet. Met een lengte van 170 meter is de RUS 1000 S een kleine 10 meter korter  dan zijn voorganger.

Bovendien is nieuwe vernieuwingstrein dankzij de toepassing van frictie transportbanden minder lawaaiig. Daarnaast wordt de ballast automatisch bewaterd, zodat er minder stof vrij komt bij de werkzaamheden.

De NS zet gedurende de periode waarin de werkzaamheden plaatsvinden vervangende bussen in.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.