ProRail sluit Rijswijkse overweg, opening onderdoorgang volgt later

ProRail sluit medio april in Rijswijk overweg ’t Haantje af met hekken. De onderdoorgang 250 meter verderop, die de overweg moet vervangen, gaat pas drie maanden later open. Dit vanwege vertraging bij het verwerven van de benodigde grond. Het verkeer wordt tot eind juli omgeleid.

De onderdoorgang is een onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam. Door het spoor tussen Rijswijk en Rotterdam aan te passen, kunnen er op dit traject meer treinen rijden. Per richting rijden er straks acht intercity’s en zes sprinters per uur. In Rijswijk werkt ProRail aan de aanleg van twee nieuwe sporen, aan de nieuwe spooronderdoorgang bij de Laan van ’t Haantje en aan de nieuwe spoorbrug over de Kerstanjewetering.

Een-na-laatste overweg

Overweg ’t Haantje is volgens ProRail de een-na-laatste overweg tussen Leiden en Dordrecht. Op woensdag 14 april om 22.00 uur gaat hij definitief dicht. Vanaf dat moment is de Laan van ’t Haantje niet langer een doorgaande weg, maar een weg voor bestemmingsverkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid tot eind juli de nieuwe onderdoorgang in gebruik wordt genomen. Dat is drie maanden later dan voorzien en heeft te maken met een vertraging in het verkrijgen van een stuk grond. De nieuwe onderdoorgang sluit straks aan op de nieuwe woonwijk RijswijkBuiten.

Ondertussen werkt Strukton hard aan de nieuwe spooronderdoorgang RijswijkBuiten en gaat vanaf nu aan de slag met het laatste tunneldeel. Eind juli is de nieuwe onderdoorgang klaar voor gebruik. Met het openen van de nieuwe onderdoorgang ontstaat een nieuwe, veilige verbinding tussen de twee woonwijken Parkrijk en Pasgeld. Langzaam- en snelverkeer zijn van elkaar gescheiden. Aan één kant van de weg komt een fiets- en voetpad. Twee vides in het dak van de onderdoorgang zorgen voor daglichtinval.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.