Reisinformatiescherm Utrecht Centraal, foto: NS

Nieuw megascherm met reisinformatie Utrecht in gebruik genomen

ProRail en NS hebben een nieuw megascherm met reisinformatie geplaatst op Utrecht Centraal, precies tien jaar nadat het ‘klapperbord’ is weggehaald. Reizigers kunnen sinds maandag gebruikmaken van het  nieuwe ‘XL-scherm’ van 36 vierkante meter. Op het bord zijn alle vertrekkende treinen van het komende half uur en reisadviezen te zien.

Daarmee is een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling gegaan. “Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van het grote scherm, zodat zij vanaf een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen”, stelt Rover-directeur Freek Bos, “bovendien is het bord altijd een geliefd herkenningspunt voor reizigers die elkaar hier op het station ontmoeten”. Station Utrecht Centraal is het vierde station na Schiphol, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal dat een dergelijk scherm krijgt. Het scherm in Utrecht is wel veruit het grootste.

Reisinformatie

Projectmanager Henk Bulthuis van ProRail: “Het scherm bestaat uit ruim twee miljoen pixels en zeven miljoen led-lampjes. Het past de sterkte van de led-lampjes slim aan op basis van het licht in de stationshal zodat de reisinformatie zo goed mogelijk te zien is. Ook naar de plek en de hellingshoek van het scherm hebben we goed gekeken. We hebben rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken en met de looproutes van reizigers.”

Manager Station Utrecht Centraal Mirjam Schokker van NS vindt het scherm een verrijking van het station. “Het scherm is een aanvulling op de reisinformatie in de NS-app, op de website en de kleinere schermen op de stations. Het reuzenscherm in het midden van de stationshal geeft reizigers extra comfort, want je ziet meteen of je nog een kopje koffie of een tijdschrift kan halen.”

De schermen zijn door leveranciers KITT Engineering BV en Ngage Media BV speciaal ontworpen voor de verschillende stations. Het oude scherm verhuisde in 2011 naar het Spoorwegmuseum.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw megascherm met reisinformatie Utrecht in gebruik genomen | SpoorPro.nl
Reisinformatiescherm Utrecht Centraal, foto: NS

Nieuw megascherm met reisinformatie Utrecht in gebruik genomen

ProRail en NS hebben een nieuw megascherm met reisinformatie geplaatst op Utrecht Centraal, precies tien jaar nadat het ‘klapperbord’ is weggehaald. Reizigers kunnen sinds maandag gebruikmaken van het  nieuwe ‘XL-scherm’ van 36 vierkante meter. Op het bord zijn alle vertrekkende treinen van het komende half uur en reisadviezen te zien.

Daarmee is een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling gegaan. “Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van het grote scherm, zodat zij vanaf een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen”, stelt Rover-directeur Freek Bos, “bovendien is het bord altijd een geliefd herkenningspunt voor reizigers die elkaar hier op het station ontmoeten”. Station Utrecht Centraal is het vierde station na Schiphol, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal dat een dergelijk scherm krijgt. Het scherm in Utrecht is wel veruit het grootste.

Reisinformatie

Projectmanager Henk Bulthuis van ProRail: “Het scherm bestaat uit ruim twee miljoen pixels en zeven miljoen led-lampjes. Het past de sterkte van de led-lampjes slim aan op basis van het licht in de stationshal zodat de reisinformatie zo goed mogelijk te zien is. Ook naar de plek en de hellingshoek van het scherm hebben we goed gekeken. We hebben rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken en met de looproutes van reizigers.”

Manager Station Utrecht Centraal Mirjam Schokker van NS vindt het scherm een verrijking van het station. “Het scherm is een aanvulling op de reisinformatie in de NS-app, op de website en de kleinere schermen op de stations. Het reuzenscherm in het midden van de stationshal geeft reizigers extra comfort, want je ziet meteen of je nog een kopje koffie of een tijdschrift kan halen.”

De schermen zijn door leveranciers KITT Engineering BV en Ngage Media BV speciaal ontworpen voor de verschillende stations. Het oude scherm verhuisde in 2011 naar het Spoorwegmuseum.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.