Vernielingen station Eindhoven, foto: NS

Door relschoppers gesloopte stationspiano naar Spoorwegmuseum

De NS gaat de door relschoppers gesloopte piano van Centraal Station Eindhoven aan het Spoorwegmuseum schenken. Een woordvoerder van de vervoerder bevestigt de overdracht van het instrument. Het station krijgt binnenkort een nieuwe piano dankzij een groep ondernemers uit de stad.

Veel stations beschikken over een piano waarop reizigers hun muzikale kunsten kunnen laten horen. Die in Eindhoven werd afgelopen zondag vernield door relschoppers, die een gigantische ravage aanrichtten in het station. Het Spoorwegmuseum ziet in de kapotgemaakte piano vooral een symbolische waarde. “Deze openbare piano’s zijn bedoeld als ontmoetingsplek. Om mensen op het station bij elkaar te brengen”, zegt een woordvoerder van het museum. “Dat nu juist die piano vernield is vinden wij treffend.”

Slooppartij

De slooppartij in Eindhoven bleef niet beperkt tot de witte piano in de stationshal. Ook al het glaswerk van het Centraal Station ging aan diggelen, een auto van ProRail werd in brand gestoken en de inpandige Jumbo-supermarkt werd geplunderd. De totale schade aan het station loopt volgens de NS in de tonnen en het herstel gaat tot zeker twee maanden duren.

“De gebeurtenissen deze week in heel het land hebben een grote maatschappelijke impact”, aldus het Spoorwegmuseum. “Daar willen wij in de toekomst wellicht aandacht aan besteden met deze piano.” Wanneer en in welke vorm de piano tentoongesteld zal worden, kon het museum nog niet vertellen. Voorlopig is het Spoorwegmuseum ook gesloten vanwege de coronacrisis.

Woensdag arriveert er een nieuwe piano in het station van Eindhoven. Volgens een woordvoerder van de NS zit een groep ondernemers uit de stad achter het initiatief. “Daar zijn we heel blij mee”, aldus de NS. “Het station is van de stad, dus het is mooi dat het idee van de nieuwe piano ook uit de stad komt.”

Verhalen schade winkeliers

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Verzekerde ondernemers kunnen bij hun verzekeraar aankloppen voor een schadevergoeding voor de ravage die is aangericht door plunderaars en relschoppers. Het kabinet heeft hierover gesproken met De Nederlandsche Bank en verzekeraars. Hoekstra verwacht dat de volledige schade daarmee wordt opgevangen.

Het geld moet uiteindelijk komen van de relschoppers zelf, vindt het kabinet. Het verhalen van de schade zal via strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures moeten, legt Hoekstra uit. “Maar iedereen is erop gebrand om dit tot op de laatste cent te verhalen.”

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.