Michiel Vijverberg, programmamanager Implementatie ERTMS

SpoorProTV: initiatiefgroep Lelylijn reageert op eerste selectie Nationaal Groeifonds

Voormalig minister Erik Wiebes en demissionair minister Wopke Hoekstra deze week bekend dat er drie spoorprojecten in de eerste selectie zitten van het Nationaal Groeifonds. De Lelylijn, de snelle treinverbinding tussen de Randstad en Groningen, kan voorlopig niet rekenen op financiering. Wim van Wegen, fractievoorzitter D66 Noordoostpolder en bestuurslid van de Initiatiefgroep Lelylijn, en directeur Freek Bos van Rover reageerden woensdag in de uitzending van SpoorProTV op de eerste selectie die is gemaakt.

In de selectie zitten spooruitbreidingen zoals het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en de metroring in Amsterdam. Ook zijn de lightrailverbinding Leiden-Dordrecht en nieuwe lightrailverbindingen en een nieuw station in Utrecht opgenomen in de plannen. Verder zijn de plannen om het hoofdspoor tussen Den Haag, Delft, Rotterdam en Dordecht aan te pakken opgenomen in de lijst.

De 20 miljard euro die in totaal is vrijgemaakt is bedoeld voor projecten die bijdragen aan toekomstige economische groei. Een onafhankelijke adviescommissie heeft zich over de projecten gebogen. Er komt nog een volgende ronde waarin voorstellen kunnen worden ingediend. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken maakt de Lelylijn hierbij opnieuw kans om te worden gekozen. Wanneer deze tweede selectieronde plaatsvindt wil de woordvoerder niet zeggen.

Bekijk hier de uitzending terug:

ERTMS

ProRail heeft onlangs een samenwerkingscontract afgesloten met de ingenieursbureaus Arcadis, Movares, Royal HaskoningDHV en Sweco. Doel is om met ‘open engineering’ een ERTMS L2 baanvak Kijfhoek-Belgische grens op te leveren. Dit maakt de partijen minder afhankelijk van leveranciers bij het doorvoeren van wijzigingen in de configuratie. In de uitzending leggen ERTMS-directeur Wim Knopperts en programmamanager implementatie ERTMS Michiel Vijverberg van ProRail uit waarom hiervoor is gekozen.

Verder wordt er ingegaan op de persconferentie van het kabinet, waarin nieuwe coronamaatregelen zijn aangekondigd. Hierbij werd onder andere de invoering van een avondklok genoemd.

SpoorProTV

SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken. Mensen die zich abonneren op het videokanaal, krijgen automatisch een melding als er een nieuwe uitzending of videoreportage online staat.

Banner SpoorProTV groot

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.