Een van de spoorwegovergangen in Santpoort-Zuid

Sluiting overwegen Santpoort-Zuid nabij

ProRail verwacht in de loop van volgende week de eerste van twee Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) te sluiten in Santpoort-Zuid. Begin november is gestart met het asfalteren van de nieuwe ontsluitingsweg voor de aangrenzende woningen en een boerderij in aanbouw. De tweede overweg gaat komend voorjaar dicht zodra de boerderij klaar is.

Met sluiting komt er een einde aan een jarenlang slepend proces waarbij omwonenden de sluiting wilden voorkomen. Op de twee onbewaakte overwegen in Santpoort-Zuid vonden door de jaren heen meerdere dodelijke ongevallen plaats. ProRail startte in februari 2019 al met de aanleg van de ontsluitingsweg, maar de werkzaamheden kwamen door een door de omwonenden aangespannen rechtszaak maandenlang stil te liggen.

Rechter

Omdat de rechter oordeelde dat de aangedragen bezwaren niet voldoende opwegen tegen de veiligheidsrisico’s van het openhouden van de twee NABO’s, konden de werkzaamheden worden hervat. Volgens de bezwaarmakers komt de nieuwe ontsluitingsweg uit op een drukke fietsroute. Zij vrezen voor de veiligheid van de grote groepen fietsende scholieren die hier langs moeten. Ook verwachten zij dat de verderop gelegen bewaakte overgang zwaarder belast wordt, vooral met landbouwverkeer en zwaar verkeer.

Volgens Wouter Hartendorf van de bij de overwegen gelegen boerderij, hadden de bezwaren alles te maken met de verhuizing van zijn bedrijf. De bezwaarmakers wonen volgens Hartendorf bij de plek waar zijn nieuwe boerderij moet komen te staan. En zij zouden zijn bedrijf niet willen als buurman. In de vergunning voor de bouw van zijn nieuwe boerderij aan de oostkant van het spoor stond de komst van de ontsluitingsweg als voorwaarde. Voor de huidige locatie van zijn bedrijf, aan de oostkant van het spoor, moet Hartendorf nu nog gebruik maken van een van de overwegen.

Meer wandelaars

Volgens ProRail is de urgentie om de overwegen te sluiten extra groot geworden omdat er sinds het begin van de coronacrisis meer recreatieve wandelaars komen naar de omgeving van de overwegen in Santpoort. “Met het gereedkomen van de puinverharding van de nieuwe ontsluitingsweg afgelopen zomer is het aantal passages van de overweg door wandelaars exponentieel toegenomen.” ProRail wil de overwegen daarom zo snel mogelijk opheffen zodra het asfalteren klaar is. Naar verwachting kan de tweede overweg in het voorjaar van 2021 worden opgeheven. Dit zodra de boerderij van Hartendorf verhuisd is.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.