BAM infra Rail

BAM vindt weg terug omhoog in derde kwartaal

Bouwbedrijf Koninklijke BAM Groep realiseerde in het derde kwartaal van dit jaar een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van 51,7 miljoen euro. Hiermee kon het verlies over de eerste negen maanden van 2020 worden teruggebracht tot 81,8 miljoen euro. Een verbetering van 51,7 miljoen euro ten opzichte van het resultaat in het eerste halfjaar.

In het bedrijfsonderdeel Infra, waartoe ook de rail-activiteiten van BAM behoren, verbeterden de prestaties in de meeste thuismarkten. Nederland rapporteerde een positief resultaat, voornamelijk als gevolg van kostenbesparingen. Na een sterk eerste halfjaar, was de Britse bijdrage lager. Duitsland keerde terug naar winstgevendheid na het verlies in het eerste halfjaar door de schikking voor het metroproject in Keulen, terwijl de activiteiten in België profiteerden van de afwikkeling van een claim.

Heftige impact

BAM International bleef in het derde kwartaal verlieslatend. Het proces tot afbouw van BAM International is
gestart en de hiermee samenhangende herstructureringslasten voor 2020 bedragen circa 13 miljoen euro.

Volgens topman Ruud Joosten zijn de meeste werkmaatschappijen er na de heftige impact van COVID-19 in het tweede kwartaal in geslaagd om terug te keren naar een normaal niveau. “Onze initiatieven gericht op risicovermindering en resultaatverbetering hebben geleid tot een licht betere prestatie van de Duitse bouw- en Nederlandse infra-activiteiten, terwijl de afbouw van BAM International voortgang maakt.”

De kaspositie en de orderportefeuille van de groep bleven naar eigen zeggen solide. Gedurende het derde kwartaal was de situatie rond Covid-19 in het algemeen stabiel. BAM handhaaft daarom het vooruitzicht van een positief gecorrigeerd resultaat vóór belastingen voor de tweede helft van het jaar, hoewel de Covid-19-situatie nog steeds tot onzekerheid leidt.

Besparingsoperatie

De omzet was met 1,7 miljard euro in het derde kwartaal van 2020, in lijn met vergelijkbare periode in 2019. Verder zette BAM in september een besparingsprogramma in gang om de kosten structureel met 100 miljoen euro per jaar te verlagen. de eerste resultaten van die operatie  worden verwacht in 2021. De orderportefeuille bleef met 13,3 miljard euro stabiel ten opzichte van medio 2020.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.