AED op treinstation, foto: ProRail

Aanbesteding gestart voor AED’s op 350 treinstations

ProRail en NS zijn dinsdag een aanbestedingstraject gestart voor de levering van AED’s voor 350 treinstations. Deze worden vanaf begin 2021 in samenwerking met de Hartstichting op de stations geplaatst. Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start met de inzet van een AED. Met het uitbreiden van AED’s naar alle stations willen ProRail en NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk.

De AED’s zijn straks 24 uur per dag beschikbaar en worden aangemeld bij het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Op de vijftig grotere stations is nu al minimaal één AED aanwezig. Ook op deze stations voegen ProRail en NS AED’s toe aan HartslagNu.

AED’s

Directeur Floris Italianer van de Hartstichting: “Een burgerhulpverlener kan regelmatig sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Deze toegankelijke AED’s maken de stations én de omgeving hartveiliger. Door ze aan te melden bij HartslagNu, kunnen ze bij een hartstilstand snel worden ingezet bij reizigers en iedereen in de omgeving van het station.”

De AED’s krijgen een plek bij het station. Dit zorgt dat in een straal van vijfhonderd meter rondom het station een AED voor handen is. Operationeel directeur Ans Rietstra van ProRail: “Elk mensenleven telt. Dan mogen AED’s bij veelgebruikte ontmoetingsplaatsen zoals stations niet ontbreken.” Anneke de Vries, lid van de Raad van Bestuur van NS: “Ik ben zelf een naaste verloren aan een hartstilstand. Een AED kan levensreddend zijn en daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk AED’s komen bij alle stations. Zowel voor reizigers op het station als in de omgeving van het station.”

Oproepsysteem

Snelle reanimatie en inzet van een AED is van groot belang voor de overlevingskans. Daarom is er het landelijk reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer.

Deze burgerhulpverleners krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is. Per jaar roept HartslagNu zo’n 10.000 keer burgerhulpverleners op voor een reanimatie en worden AED’s ingezet die zijn aangemeld bij HartslagNu.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.