Persconferentie Rutte en De Jonge over corona-aanpak, foto: ANP

‘Nieuwe maatregelen kabinet pijnlijk maar nodig’

De nieuwe maatregelen van het kabinet tegen de verspreiding van het coronavirus zijn pijnlijk maar nodig om de uitbraak te beteugelen. Dat laten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weten. Vanaf dinsdagavond 18.00 uur wordt het leven in heel Nederland voor drie weken verder aan banden gelegd, kondigde premier Mark Rutte maandag in een vervroegde persconferentie aan.

“Het aantal besmettingen loopt zo hard op dat we dreigen achter het virus aan te lopen”, zei Rutte. De regionale aanpak wordt tijdelijk losgelaten, maar het kabinet hoopt daar wel snel naar terug te kunnen keren. “Voor een paar weken moeten we nationaal.”

Maatregelen

Een aantal maatregelen was eerder op de dag al uitgelekt. In de horeca moeten de lichten om 21.00 uur aan en gaat de tent een uur later dicht. Verder moet thuiswerken de norm worden. Werkgevers die er niet aan meewerken riskeren uiteindelijk zelfs tijdelijke sluiting, als het kantoor een besmettingsbron wordt. Binnen mogen nog maar dertig personen samen zijn. Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen (kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder). Tenslotte mag er geen publiek meer bij sportwedstrijden aanwezig zijn.

De groepsgrootte buiten gaat naar maximaal 40 personen. Er gelden wel een aantal uitzonderingen zoals bij demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven. Vorige week gaf het kabinet al aan scholen zo lang mogelijk open te willen houden.

Weinig reizen

Mensen wordt gevraagd zo weinig mogelijk te reizen. Je mag wel op herfstvakantie gaan, zei Rutte. “Als je wilt uitpuffen moet dat kunnen.” Maar eenmaal op je vakantielocatie blijf je daar en ga je bijvoorbeeld niet “funshoppen”. Voorzitter Pedro Peters van OV-NL gaf in een reactie aan dat de strenge maatregelen grote gevolgen hebben voor de OV-sector. De aanscherpingen waardoor mensen niet meer naar sportwedstrijden kunnen gaan en bij voorkeur thuiswerken betekenen nog minder reizigersinkomsten dan nu al het geval is.

VNO-NCW en MKB-Nederland geven aan dat Nederland alles op alles moet zetten om het coronavirus te bedwingen. “Het is ongelofelijk vervelend dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. Het is een hard gelag voor heel veel ondernemers, vooral voor die branches die nu wederom hard worden getroffen”, aldus een gezamenlijke verklaring.

Ergere scenario’s afwenden

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: “Deze maatregelen vormen een laatste kans om ergere scenario’s af te wenden en ons gedrag aan te passen. Tegelijkertijd heeft dit pakket ingrijpende gevolgen voor veel van onze leden. Met het kabinet en bonden gaan wij dan ook in gesprek over opnieuw zwaar getroffen sectoren als de horeca, het transport, toeleveranciers en de evenementenbranche waar maatwerk nodig is.”

“De nieuwe maatregelen zijn opnieuw een bittere pil voor de horeca en vele andere ondernemers en daar moet vanuit het kabinet goed oog voor zijn. Verder is het essentieel dat het kabinet de komende drie weken alles in het werk stelt om de testcapaciteit op te schalen, zodat we na deze fase het virus goed onder controle kunnen houden”, verklaart Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

De ondernemersverenigingen gaan komende dagen met hun leden goed kijken naar de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid van alle maatregelen in de praktijk zoals het advies om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen. “Ondernemers in de grote steden moeten nu individueel de moeilijke beslissing nemen hoe ze omgaan met mondkapjes en zullen bijvoorbeeld ingewikkelde vragen van klanten daarover krijgen.”

(Bron: ANP)

Lees ook:

‘Strengere maatregelen kabinet hebben grote gevolgen voor OV-sector’

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.