Opening station Den Haag Holland Spoor

Gemeente Den Haag opent vernieuwde station Hollands Spoor

De gemeente Den Haag, ProRail en NS hebben maandagochtend het vernieuwde station Den Haag Hollands Spoor en de bijbehorende nieuwe fietsenstalling voor 2.500 fietsen geopend. De openingshandeling bestond uit het leggen van een puzzel met een afbeelding van het station door wethouders Anne Mulder en Robert van Asten van Den Haag, regiodirecteur Randstad Zuid Helga Cuijpers van ProRail en regiodirecteur Zuid Magdalena Piotrowska van NS. Ook kregen reizigers wat lekkers aangeboden.

De stad en private partijen zijn al sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station. De reizigerstunnel is verlengd waardoor ook het in ontwikkeling zijnde stadsdeel Laakhavens een eigen ingang krijgt.

De renovatie van Hollands Spoor is onderdeel van een groter infrastructureel plan. Zo kreeg Den Haag afgelopen juli al de op een na grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor 8.000 rijwielen. Maandag is daar nog een fietsenstalling voor 2.500 rijwielen bijgekomen. Deze stalling bevindt zich op het dak van de nieuwe entree die door NL Architects is ontworpen. Uit onderzoek blijkt dat 31 procent van de reizigers met de fiets naar station HS komt en 9 procent na de treinreis weer met de fiets vertrekt.

Groeiend reizigersaantal

Het monumentale stationsgebouw was niet meer berekend op het snel groeiende reizigersaantal. In 2019 maakten 40.000 reizigers dagelijks gebruik van het station. Van deze gebruikers reist een derde van of naar de kant van het Laakkwartier, maar de doodlopende tunnel bood hier geen in- en uitgang. De bouw van de entree startte in april 2017 onder leiding van de gemeente Den Haag.

Er was ook kritiek op de plannen voor de nieuwe uitgang aan de Laakhavenzijde. Hiermee worden studenten van de Haagse Hogeschool, inwoners en bedrijven aan die kant van het station beter bediend. Maar dit valt dit minder goed uit voor reizigers die gebruikmaken van de perronopgangen vanuit de fietstunnel. Deze zijn bij de opening van de nieuwe stationshal gesloten, waardoor zij om moeten lopen.

Extra winkelruimte

Op het voorplein en in het station is verder extra winkelruimte gemaakt. Domino’s en Febo zijn al open, later volgen de Broodzaak, Travelex, Doner Company, Wok to go en CLRS Hairstudio. In het oude stationspand zaten al Starbucks en AKO. Het station wordt verder steeds beter toegankelijk voor reizigers met een functiebeperking. In opdracht van ProRail wordt de komende maanden een nieuwe lift naar perron 1 geplaatst. Dan zijn alle perrons op Hollands Spoor met de lift te bereiken.

Den Haag wil de komende jaren veel woontorens bouwen rond de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI om de verwachte groei van de bevolking op te vangen. Den Haag telt nu ongeveer 540.000 inwoners en in de komende twintig jaar komen daar waarschijnlijk nog eens 100.000 burgers bij.

SpoorProTV

In de uitzending van SpoorProTV is woensdag een videoreportage te zien over de opening van station Den Haag Holland Spoor. SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken.

Opening Den Haag Holland Spoor

Lees ook:

Banner SpoorProTV groot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Gemeente Den Haag opent vernieuwde station Hollands Spoor”

Jurriën Relker|28.09.20|17:50

Misschien was het een idee geweest om eerst de waterafvoer van de fietstunnel op orde te krijgen. En om het asfalt voor de fietsers te herstellen. Nu doet de fietstunnel echt geen eer aan het opgeknapte gedeelte.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gemeente Den Haag opent vernieuwde station Hollands Spoor | SpoorPro.nl
Opening station Den Haag Holland Spoor

Gemeente Den Haag opent vernieuwde station Hollands Spoor

De gemeente Den Haag, ProRail en NS hebben maandagochtend het vernieuwde station Den Haag Hollands Spoor en de bijbehorende nieuwe fietsenstalling voor 2.500 fietsen geopend. De openingshandeling bestond uit het leggen van een puzzel met een afbeelding van het station door wethouders Anne Mulder en Robert van Asten van Den Haag, regiodirecteur Randstad Zuid Helga Cuijpers van ProRail en regiodirecteur Zuid Magdalena Piotrowska van NS. Ook kregen reizigers wat lekkers aangeboden.

De stad en private partijen zijn al sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station. De reizigerstunnel is verlengd waardoor ook het in ontwikkeling zijnde stadsdeel Laakhavens een eigen ingang krijgt.

De renovatie van Hollands Spoor is onderdeel van een groter infrastructureel plan. Zo kreeg Den Haag afgelopen juli al de op een na grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor 8.000 rijwielen. Maandag is daar nog een fietsenstalling voor 2.500 rijwielen bijgekomen. Deze stalling bevindt zich op het dak van de nieuwe entree die door NL Architects is ontworpen. Uit onderzoek blijkt dat 31 procent van de reizigers met de fiets naar station HS komt en 9 procent na de treinreis weer met de fiets vertrekt.

Groeiend reizigersaantal

Het monumentale stationsgebouw was niet meer berekend op het snel groeiende reizigersaantal. In 2019 maakten 40.000 reizigers dagelijks gebruik van het station. Van deze gebruikers reist een derde van of naar de kant van het Laakkwartier, maar de doodlopende tunnel bood hier geen in- en uitgang. De bouw van de entree startte in april 2017 onder leiding van de gemeente Den Haag.

Er was ook kritiek op de plannen voor de nieuwe uitgang aan de Laakhavenzijde. Hiermee worden studenten van de Haagse Hogeschool, inwoners en bedrijven aan die kant van het station beter bediend. Maar dit valt dit minder goed uit voor reizigers die gebruikmaken van de perronopgangen vanuit de fietstunnel. Deze zijn bij de opening van de nieuwe stationshal gesloten, waardoor zij om moeten lopen.

Extra winkelruimte

Op het voorplein en in het station is verder extra winkelruimte gemaakt. Domino’s en Febo zijn al open, later volgen de Broodzaak, Travelex, Doner Company, Wok to go en CLRS Hairstudio. In het oude stationspand zaten al Starbucks en AKO. Het station wordt verder steeds beter toegankelijk voor reizigers met een functiebeperking. In opdracht van ProRail wordt de komende maanden een nieuwe lift naar perron 1 geplaatst. Dan zijn alle perrons op Hollands Spoor met de lift te bereiken.

Den Haag wil de komende jaren veel woontorens bouwen rond de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI om de verwachte groei van de bevolking op te vangen. Den Haag telt nu ongeveer 540.000 inwoners en in de komende twintig jaar komen daar waarschijnlijk nog eens 100.000 burgers bij.

SpoorProTV

In de uitzending van SpoorProTV is woensdag een videoreportage te zien over de opening van station Den Haag Holland Spoor. SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken.

Opening Den Haag Holland Spoor

Lees ook:

Banner SpoorProTV groot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Gemeente Den Haag opent vernieuwde station Hollands Spoor”

Jurriën Relker|28.09.20|17:50

Misschien was het een idee geweest om eerst de waterafvoer van de fietstunnel op orde te krijgen. En om het asfalt voor de fietsers te herstellen. Nu doet de fietstunnel echt geen eer aan het opgeknapte gedeelte.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.