Noodweg Hooghalen

Tweede onbewaakte overweg Hooghalen afgesloten

Foto: Aad Stikkelorum

In Hooghalen is donderdagnacht de tweede Niet Actief Beveiligde Overweg afgesloten. In opdracht van ProRail is in de afgelopen weken met spoed een alternatieve weg aangelegd. Daardoor kon de eerste NABO begin september al sluiten.

ProRail was al langer in gesprek met diverse partijen over het verwijderen van de onbewaakte overwegen. Plannen voor een alternatieve weg lagen in concept klaar. Na een botsing tussen een trein en een tractor in mei, waarbij een machinist om het leven kwam, en een bijna-botsing kort daarna kwam het proces echter in een stroomversnelling.

Akkoord

Grondeigenaren, gemeente Midden-Drenthe, Waterschap, Gasunie, Natuurmonumenten en aannemer Strukton-Molhoek-combinatie werkten mee aan het versneld sluiten van de overwegen. Op 21 augustus werd er een akkoord gesloten en zijn de werkzaamheden direct gestart.

De nieuwe ontsluitingsweg bij Hooghalen
De nieuwe ontsluitingsweg bij Hooghalen, foto: Aad Stikkelorum

Voor de aanleg is landbouwgrond overgenomen, bouwmaterialen aangevoerd en is een strook van een bosperceel gekapt. Met de Gasunie was overleg over in de grond liggende leidingen. De nieuwe weg is voor een deel tijdelijk, omdat de definitieve weg op dat deel nog dichter langs het spoor komt.

Betrokken landeigenaren en loonwerkers kunnen hun land voortaan via deze nieuwe ontsluitingsweg bereiken die parallel aan het spoor loopt. De weg komt uit op de doorgaande Zwiggelterweg. Vlakbij ligt in deze weg een spoorovergang met lampen, bomen en bellen, waar verkeer veilig het spoor kan oversteken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.