Wisselverwarming dordrecht_036

ProRail stapt geleidelijk af van wisselverwarming op gas

Bron: ProRail

Rondom het station van Dordrecht werd afgelopen maanden bij zo’n twintig wissels de wisselverwarming omgebouwd van gas naar elektrisch. Volgens opdrachtgever ProRail worden gaandeweg alle gasverwarmingen vervangen, maar is er geen sprake van een landelijk project of een vastgestelde termijn waar binnen alle systemen op gas moeten zijn vervangen door een elektrische variant. “We liften mee op andere werkzaamheden en vervangen bestaande installaties alleen bij einde levensduur.” 

In Dordrecht gaat het om ongeveer de helft van de wissels rondom het station. De andere helft volgt later. “We liften hierbij mee op een ander project waarbij aan het spoor gewerkt wordt en dat zullen we voor het vervangen van de wisselverwarming vaker doen”, legt woordvoerder Coen van Kranenburg uit.

Levensduur

ProRail heeft geen tijdspad voor het vervangen van alle wisselverwarmingen op gas. “We bekijken het per geval en gaan geen installaties vervangen waarvan de levensduur nog niet verstreken is. Verder spelen allerlei factoren mee bij de keuze om over te stappen op elektrisch. Afspraken met energieleveranciers en plaatselijke richtlijnen bijvoorbeeld. Maar waar in de komende jaren installaties moeten worden vervangen, komen er wel automatisch elektrische voor in de plaats.”

De keuze voor elektrische wisselverwarming is volgens ProRail vooral gemaakt vanwege de lagere milieubelasting. Hoewel de spoorbeheerder groen gas gebruikt, ontsnapt bij gasverbranding veel van het schadelijke gas methaan. “Door (groene) stroom te gebruiken kunnen we veel van die uitstoot voorkomen. Daarom vervangen wij door het hele land geregeld gasgestookte wisselverwarming voor de elektrische variant.”

Brandgevaar

Volgens Van Kranenburg zijn er geen veiligheidsargumenten voor het overstappen van gas naar elektriciteit. “Als er veiligheidsrisico’s zouden zitten aan het gebruik van wisselverwarmingsystemen op gas, zouden we ze sowieso niet gebruiken. Naast beter voor het milieu, zijn elektrische systemen ook betrouwbaarder. Bij hevige sneeuwval wil de gasverwarming nog wel eens uitgaan. Dat heb je bij de elektrische variant niet.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.