SpoorProTV met Corina de Jongh van Railforum

SpoorProTV: vooruitblik op Prinsjesdag en aanpak trillingshinder in Oisterwijk

Voorafgaand aan Prinsjesdag komen diverse partijen met ideeën over hoe financiële middelen het beste kunnen worden ingezet. Vorig jaar werd het veelbelovende Wopke-Wiebes-fonds aangekondigd met tientallen miljarden aan investeringen in het spoor. In een nieuwe uitzending van SpoorProTV blikten hoofdredacteur Marieke van Gompel en directeur Corina de Jongh van Railforum woensdag vooruit naar de derde dinsdag van september.

De PvdA kwam vorige week met een investeringsagenda waarbij in totaal tien miljard euro naar het spoor gaat. De partij wil onder meer investeren in onder meer de Lelylijn, een snelle trein van Utrecht naar Berlijn en het doortrekken van de metro van het centrum van Amsterdam naar Schiphol. Corina de Jongh ging in de uitzending onder meer in op dit voorstel.

Bekijk hier de uitzending terug:

Under sleeper pads

Verder was er in deze aflevering aandacht voor een proef die deze week is gestart met under sleeper pads in Oisterwijk. Daar zijn afgelopen weekend over een traject van enkele honderden meters dwarsliggers met under sleeper pads geplaatst. Deze rubber matten absorberen trillingen die ontstaan als een trein over het spoor rijdt. Naast Oisterwijk worden de under sleeper pads ook in Zevenaar getest.

In een korte reportage kwam een omwonende van het spoor in Oisterwijk aan het woord. In een video-interview vertelde manager Omgevingseffecten Chiel Roovers van ProRail hoe de proef eruitziet. Ook reageerde hij op de klachten van omwonenden van het spoor in Oisterwijk.

Innovatieagenda Spoortrillingen

De proeven met de under sleeper pads maken onderdeel uit van de Innovatieagenda Spoortrillingen, waarbij verschillende oplossingen worden getest. De informatie uit de verschillende proeven wordt voorgelegd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om te kijken in welke maatregelen er zal worden geïnvesteerd.

SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken. Mensen die zich abonneren op het videokanaal, krijgen automatisch een melding als er een nieuwe uitzending of videoreportage online staat.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.