Een ICE-hogesnelheidstrein tussen Berlijn en München, foto: Hollandse Hoogte

PvdA: 10 miljard naar Lelylijn, snelle trein naar Berlijn en metro naar Schiphol

De PvdA wil in totaal tien miljard euro investeren in onder meer de Lelylijn, een snelle trein van Utrecht naar Berlijn en het doortrekken van de metro van het centrum van Amsterdam naar Schiphol. Dat staat in een investeringsplan dat de partij dinsdag presenteert. Dit plan, waarin in totaal voor 50 miljard aan investeringen zijn opgenomen, moet de economie overeind houden tijdens de coronacrisis.

De PvdA wil vijf miljard euro uittrekken voor de Lelylijn, een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen via Lelystad. Met deze lijn komt het noorden volgens de partij ‘economisch een stuk dichter bij de Randstad te liggen’. “Bedrijven in Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe hebben baat bij de Lelylijn en het wordt aantrekkelijker om in het noorden te wonen.” De PvdA wil daarnaast dat er samen met Duitsland wordt gewerkt aan betere verbindingen met Bremen en Hamburg.

Spoorinfrastructuur

In de investeringsplannen wordt verder voorgesteld om twee miljard euro te investeren in een snelle trein tussen Utrecht en Berlijn. De verbeterde verbinding moet ervoor zorgen dat reizigers de trein verkiezen boven het vliegtuig. De PvdA wil verder een miljard euro investeren in het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol. Volgens de partij ‘puilen’ de treinstations rondom Amsterdam en Schiphol ‘uit’ en loopt de regio vast.

De bredere Randstad moet volgens de partij een 24-uurs OV-netwerk krijgen dat vergelijkbaar is met een metronet. Om dit te realiseren moet er tussen de grote steden iedere tien minuten een trein gaan rijden. Daarnaast moeten er lightrail-verbindingen komen tussen verschillende steden en dorpen. “Die kunnen vaker rijden en zorgen voor meer comfort”, vindt de PvdA. Daarvoor moet een bedrag van 600 miljoen euro worden uitgetrokken.

1,5 miljard euro is opgenomen voor de aanpak van regionale knelpunten door onder meer de versnelling van intercity’s naar 160 kilometer per uur en investeringen in goed OV in de regio.

De plannen van de PvdA sluiten aan bij een pleidooi van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) en de internationale branchevereniging CER om herstelfondsen en steunpakketten voor bedrijven in de transportsector te koppelen aan de Europese Green Deal. “Een vergroening van de transportsector kan de impuls zijn om de wissel te verzetten naar een betere internationale treinbereikbaarheid”, aldus de Rli.

Investeringsplannen

De PvdA wil in totaal 50 miljard euro investeren als antwoord op de coronarecessie. De partij wil 10 miljard daarvan in een nieuw noodpakket steken. Daarvan zou een deel naar de gemeenten moeten gaan, waarvan er velen financieel in de knel zitten. “Zwembaden, buurthuizen, bibliotheken dreigen te moeten sluiten, terwijl de belastingen omhoog gaan. Noodgedwongen wordt bezuinigd op armoedebeleid, of de jeugdzorg.” Ook voor onder meer de cultuursector, bijscholing of omscholing van mensen en deeltijd-WW moet snel geld op tafel komen, aldus de PvdA.

Voor de langere termijn wil de partij 40 miljoen euro vrijmaken voor infrastructuur, onderwijs, duurzaamheid, economie, internationale handel en onderzoek en onderwijs.

Bekijk hier de volledige plannen.

(MvG/ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “PvdA: 10 miljard naar Lelylijn, snelle trein naar Berlijn en metro naar Schiphol”

Albert-Jan Pool|24.08.20|13:26

Eindelijk een plan wat getuigd van een visie die een toekomst toekent aan het openbaar vervoer. Mijn gelukwensen aan de PvdA met deze moedige ideeën de crisis te lijf te willen gaan!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.