Deutsche Bahn, trein

Deutsche Bahn gaat 5G-communicatiesystemen testen

De Duitse overheid investeert de komende jaren 15 miljoen euro in het ontwikkelen en testen van 5G-communicatiesystemen voor het spoor. De testen worden uitgevoerd door Deutsche Bahn in samenwerking met de TU Chemnitz op de testbaan van DB in het Ertsgebergte.

Europese spoorbedrijven willen binnen nu en vijf jaar overschakelen van de huidige GSM-R-standaard naar het Future Railway Mobile Communication System (FRMCS). 5G-technologie is hier een belangrijk onderdeel van. Het Duitse spoorbedrijf gaat vooruitlopend hierop testen doen op zijn eigen testbaan in het Ertsgebergte aan de grens met Tsjechië.

Voor het project, waar de Duitse overheid 15 miljoen euro van voor zijn rekening neemt, worden 5G-zendmasten gebouwd langs de spoorlijn Annaberg-Buchholz – Schwarzenberg, bestaande gebouwen uitgebreid en gemoderniseerd. Verder worden er voertuigen aangekocht en omgebouwd tot testvoertuigen. Wanneer het project en testwerkzaamheden van start gaan is niet bekend gemaakt.

Digitale toekomst

“De digitale toekomst van de spoorwegen is al begonnen in het Ertsgebergte. Europa’s eerste digitale seinhuis in Annaberg-Buchholz beheert de operaties sinds 2018 op betrouwbare wijze. We breiden nu het testveld uit en werken zeer intensief aan het gebruik van de 5G-norm voor mobiele communicatie voor spoorwegexploitatie ”, aldus DB-directielid Ronald Pofalla.

De spoorlijn Annaberg-Buchholz – Schwarzenberg is een 25 kilometer lange secundaire lijn, gelegen in de Duitse deelstaat Saksen, aan de Tsjechische grens. Sinds 1997 wordt het traject niet meer gebruikt voor regulier reizigersvervoer. Omdat de route door bergachtig terrein loopt, zitten er veel bochten in en is daardoor zeer geschikt voor testritten. Daarnaast kan de lijn gebruikt worden voor diverse klimaatproeven van spoorvoertuigen en materieel. Deutsche Bahn bouwde de lijn destijds om tot testbaan en is nu van plan om er een Digitale testbaan van te maken.

Meer weten over 5G op het spoor? Op 26 augustus geeft Dick Martens van adviesbureau Strict een online training over 5G en FRMCS via de RailTech Academy. Kijk hier voor meer informatie en registratie.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.