Rood sein, seinen, wissels, rails, Utrecht

ProRail wil met wiskundige technieken en Artificial Intelligence processen verbeteren

ProRail heeft onlangs een aanbesteding gepubliceerd waarbij het partijen zoekt met kennis van operations research, datawetenschap en Artificial Intelligence (AI). De opdracht heeft onder meer als doel om met behulp van analytische methoden, wiskundige technieken en modellen processen binnen de organisatie te verbeteren en optimaliseren. Ook wil de spoorbeheerder storingen beter kunnen voorspellen en spoorstaafdefecten automatisch herkennen.

ProRail zoekt voor de periode 2020-2021 vier partijen om advies te geven over operations research in combinatie met datawetenschap en AI, het concept verder uit te werken en een werkbaar concept (proof of concept) op te leveren.

Opdracht

De partijen die de opdracht gegund krijgen zullen zich gaan bezighouden met trend- en impactanalyses, simulatie en netwerkoptimalisatie. Met behulp van datawetenschap wil ProRail data met behulp van wiskundige methoden en programmeertalen beter benutten. Dat kan onder meer door gebruik te maken van algoritmes, deep learning, voorspelmodellen voor verstoringen en het automatisch herkennen van spoorstaafdefecten. Met behulp van Artificial Intelligence wil ProRail ondersteuning krijgen bij het maken van beslissingen, menselijk gedrag simuleren en traffic management-systemen optimaliseren.

ProRail verwacht dat de opdrachtnemer advies geeft over nieuwe technieken en de mogelijkheden op het gebied van operations research. De spoorbeheerder wil in een kort tijdbestek over de adviezen, concepten en proof of concept kunnen beschikken. De spoorbeheerder wil kansrijke concepten en prototypes in de praktijk toepassen.

Het intellectueel eigendom van wat geleverd wordt komt bij ProRail te liggen. Als ProRail ervoor kiest om verder te gaan met het opgeleverde proof of concept of advies bij een andere partij, dan wordt er ‘van de leverancier verwacht dat zij bijdraagt aan de kennisoverdracht naar de derde partij’.

Big Data Analytics-platform

ProRail is op dit moment bezig met de realisering van het Big Data Analytics-platform (BDAP), een beheerd (cloud) platform. Er wordt straks via dit platform gebruikgemaakt van de nog te ontwikkelen toepassingen. De toepassingen worden straks via dit platform beschikbaar gesteld.

De looptijd van de raamovereenkomsten is twee jaar met drie keer een optie om met twee jaar te verlengen. De sluitingsdatum van deze aanbesteding is 9 september. Bekijk de volledige aanbesteding op TenderNed.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail wil met wiskundige technieken en Artificial Intelligence processen verbeteren”

A C F Sierts|14.09.20|14:38

Het is slechts een simpel ‘low-tech’ idee, maar misschien is inzicht in klantwensen en een solide dosis praktisch & innovatief technisch inzicht wel zo effectief…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.