Het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht

Omvorming ProRail tot zbo half jaar uitgesteld

De omvorming van ProRail tot een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (zbo) zal waarschijnlijk pas vanaf 1 juli 2021 in werking treden. Door de coronacrisis loopt de omvorming een half jaar vertraging op. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

De deadline van deze omvorming stond eigenlijk vastgesteld op 1 januari komend jaar. Maar volgens Van Veldhoven is er door ‘bijzondere omstandigheden gerelateerd aan de coronacrisis’ druk komen te staan op het tijdspad. Omdat de staatssecretaris wil dat de omvorming op een zorgvuldige manier gebeurt, wordt de deadline uitgesteld.

Halverwege kalenderjaar

1 juli is het eerst volgende vaste verandermoment voor de regelgeving. Daarvoor moet de staatssecretaris met infrabeheerder ProRail uitwerken hoe zo’n overgang halverwege het kalenderjaar in juridisch en financieel opzicht kan worden vormgegeven. Overigens moet het wetsvoorstel nog in de Tweede Kamer worden behandeld. Van Veldhoven schrijft dat ze alles in het werk zal stellen om de behandeling van dit voorstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Lees ook:

‘Omvorming ProRail loopt vrijwel zeker vertraging op’

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.