De Meteoor carrousel

De Meteoor neemt nieuwe productie-installatie in gebruik

Betonproducent De Meteoor Beton BV heeft een nieuwe installatie, een zogenaamde carrousel, in bedrijf genomen waarmee het op een flexibele manier meerdere soorten dwarsliggers kan produceren. Daarnaast is de certificering voor de Nederlandse markt met succes afgerond.

Hiermee kunnen we tegemoet komen aan de vragen vanuit de markt en de wensen en eisen van onze afnemers, nu en in de toekomst’, aldus Stefan Schrader, commercieel manager en verantwoordelijk voor de afdeling Rail binnen De Meteoor.

Flexibiliteit

De carrousel vervangt de zogenoemde langebaan, die destijds (1990) gebouwd is voor de productie van de bekende NS90-ligger. Basis voor de investering was een strategisch commercieel plan waarin ontwikkelingen en toekomstbeelden zijn gevormd. Hieruit bleek dat er duidelijk behoefte zou gaan ontstaan aan een hogere output en meer flexibiliteit als het gaat om de productie van liggers voor verschillende markten, heavyrail, lightrail en industriële toepassingen.

Volgens Schrader levert de bestaande productielijn weliswaar kwalitatief hoogstaande producten, maar kon deze niet altijd flexibel worden ingezet. “De nieuwe productiemethode stelt ons in staat om snel te schakelen op de vraag uit de markt, zowel met het type dwarsligger als het aantal. We hebben gekozen voor de carrouseloplossing omdat dit bewezen technologie is en ontwikkeld wordt door een vooraanstaande partij. De kwaliteit van de dwarsliggers zal, door deze manier van produceren, verder toenemen.”

Serieuze volumes

“Omdat het productieproces en de voorspantechniek anders zijn dan die van de langebaan hebben we een nieuw certificeringstraject moeten doorlopen. Parallel aan de bouw is in samenwerking met KIWA het proces volledig doorlopen. Sinds juni jongstleden kunnen wij de nieuwe dwarsliggers onder certificaat leveren.”

De tekst loopt door onder de foto.

caroussel ligger X

“Na de bouwvak in 2019 hebben we een deel van de productieruimte vrijgemaakt om een start te maken met de installatie van de carrousel. Na het aanleggen van enkele technische voorzieningen kwamen in december de eerste onderdelen binnen. In drie maanden tijd werd de machine vervolgens gebouwd en productiegereed gemaakt. Door de coronacrisis hebben we iets tijd verloren, maar inmiddels draait de machine serieuze volumes en hebben we nu ook de certificering van de liggers met succes afgerond!’

Marktpositie

Door de komst van de nieuwe carrousel kan De Meteoor flexibeler en sneller inspelen op de vraag vanuit de markt. “We kunnen een breder portfolio aanbieden en ook andere markten bedienen. Standaard maken we producten voor hoofd- en bijsporen van ProRail, nu zijn we nog beter ingericht om ook voor gemeentelijke vervoersbedrijven, buitenlandse spoorbeheerders en industrie sporen te produceren. De Meteoor speelt al jaren een voorname rol in de dwarsliggermarkt, zij kan nu haar positie door de investering in de nieuwe carrousel verder verstevigen én behouden.”

De tekst loopt door onder de foto.

transport C liggers

Het team dat het project van de nieuwe carrousel begeleidde, begon met een analyse van de marktvraag. Via een uitvoerige oriëntatie op de productiemogelijkheden kwam het uiteindelijk tot een goed onderbouwde keuze en geslaagde ombouw. “Binnen de BTE Groep, waar wij onderdeel van uitmaken, spelen innovatie en verduurzaming altijd een grote rol in iedere aanpassing die we in ons productieproces doorvoeren. We blijven vooruitkijken, verbeteren en innoveren om onze klant steeds weer beter te kunnen bedienen. De nieuwe carrousel is daar een erg goed voorbeeld van.”

Corona

De inbedrijfname van de carrousel en de uitreiking van het certificaat worden op een later moment feestelijk gevierd. “Bij De Meteoor laten we onze medewerkers altijd graag meedelen in de vreugde van behaalde successen. Een gebakje is dan wel op zijn plaats. Door de coronamaatregelen hebben we dat helaas nog niet kunnen doen. Maar wat in het vat zit verzuurt niet.”

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.