Vernieuwing-bovenleiding-tramlijn

Utrecht kampt met koperdiefstal bij vernieuwing tramlijn

Tijdens de werkzaamheden aan de SUNIJ-tramlijn tussen Utrecht en Nieuwegein werd afgelopen week koper gestolen uit de bovenleiding. Om herhaling te voorkomen, hebben aannemer BAM Infra Rail en de provincie Utrecht besloten om er 750 volt spanning op te zetten en langs de tramlijn te patrouilleren met bewakers en honden.

Het koper werd gestolen uit een deel van de bovenleiding van de tramlijn in Nieuwegein-Zuid. Voor aannemer BAM Infra Rail reden om in samenspraak met opdrachtgever provincie Utrecht aanvullende maatregelen te treffen. “De dieven die het koper van de bovenleiding hebben gehaald, beseften blijkbaar niet hoe gevaarlijk dit is”, aldus de provincie in een persbericht. Naast de elektrische spanning kan ook de kracht die op de aangespannen rijdraden staat, funest zijn voor het menselijk lichaam wanneer een deel wordt losgeknipt.

Zinloos

Diefstal is volgens de provincie zinloos omdat het koper landelijk geregistreerd staat en niet verhandeld kan worden. Om koperdiefstal te bestrijden, is besloten vanaf woensdag 8 juli weer spanning te zetten op de bovenleiding tussen de tramhaltes Jaarbeursplein in Utrecht en Nieuwegein-Centrum.

Dit betekent dat iedereen die in de buurt van de rijdraden komt elektrocutie riskeert. De maatregelen op dit gedeelte van de tramlijn zijn mogelijk omdat hier alleen de perrons worden omgebouwd en niet het spoor of de bovenleiding. Voorbij de halte Nieuwegein-Centrum in de richting van de eindpunten Nieuwegein-Zuid en IJsselstein-Zuid zet de aannemer bewakingsploegen in die met honden langs de tramlijn toezicht houden. Vanaf het moment dat de werkzaamheden het toelaten, zal ook langs dit deel van de tramlijn hoogspanning worden gezet op de bovenleiding.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.