Eurostar Amsterdam-Londen rijdt vanaf het najaar rechtstreeks

Reizigers die met de Eurostar vanuit Amsterdam naar Londen reizen, hoeven vanaf dit najaar geen paspoortcontrole meer uit te voeren in Brussel. Dat scheelt een uur reistijd. Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk hebben dinsdag verdragen getekend die het mogelijk maken om de paspoortcontroles in Amsterdam en Rotterdam uit te voeren.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zette namens Nederland haar handtekening onder de afspraken over grenscontroles en beveiliging. De paspoort- en securitycheck wordt vanaf dit najaar in Amsterdam en Rotterdam gedaan, waardoor reizigers de trein niet meer in Brussel hoeven te verlaten.

Snellere treinverbinding

“We leven nu nog in corona-tijd, maar we kijken uiteraard ook vooruit. Straks reis je in dik vier uur comfortabel, makkelijk en dus snel met de trein van Amsterdam naar Londen. Geen gedoe meer met checks en oponthoud in Brussel. Een Eurostar-trein heeft grofweg twee keer zoveel zitplaatsen als een gemiddeld vliegtuig en de CO2-uitstoot per passagier ligt fors lager. Daarmee is de trein naar Londen echte een duurzaam en volwaardig alternatief voor vliegen”, aldus staatssecretaris Van Veldhoven.

Eerder was het de bedoeling dat de eerste rechtstreekse Eurostar tussen Amsterdam en Londen eind april zou gaan rijden. Door de corona-crisis zijn de passagiersaantallen echter sterk teruggelopen en Eurostar is daarom in maart gestopt met de verbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee heeft ook de testfase voor de rechtstreekse verbinding vertraging opgelopen.

Versoepeling corona-maatregelen

Nu de corona-maatregelen worden versoepeld en er weer vaker wordt gereisd, start Eurostar op 9 juli weer met een dagelijkse trein tussen Amsterdam en Londen. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona en daarmee het aantal reizigers is het de bedoeling dat deze trein in augustus twee keer per dag gaat rijden, in het najaar gevolgd door een derde trein per dag. In het najaar wordt dan ook gestart met de rechtstreekse ritten van Amsterdam naar Londen.

Met de ondertekening van de verdragen neemt Nederland onder andere de verplichting op zich om in Nederland de beveiliging van de treinen die door de Kanaaltunnel rijden te waarborgen. De nadere afspraken zijn gebaseerd op het bestaande veiligheidsverdrag voor treindiensten door de Kanaaltunnel dat in 1993 werd gesloten tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Eurostar Amsterdam-Londen rijdt vanaf het najaar rechtstreeks”

kees boer|07.07.20|21:51

Klinkt mooi maar dan zouden ook aantrekkelijker tarieven moeten komen

Elmer van Buuren|10.07.20|21:46

Kees Boer, een ticket van Nederland naar Londen met Eurostar is er al vanaf 40 euro. Daar komen in tegenstelling tot bij het vliegtuig geen kosten bij voor bagage. Ik zie niet goed hoeveel aantrekkelijker het nog kan worden.

Elmer van Buuren|10.07.20|21:48

Kees Boer, een ticket voor de Eurostar van Nederland naar Londen is er al vanaf 40 euro. Daar komen, in tegenstelling tot met het vliegtuig, geen kosten bij als je bagage mee wil nemen. Daarnaast kom je in het centrum van Londen aan, dus geen transferkosten vanaf het vliegveld. Ik zie niet goed hoe het nog aantrekkelijker kan worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.