Lege perrons tijdens coronacrisis

Start innovatiecompetitie voor veilige perrons

ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn een innovatiecompetitie gestart om perrons veiliger te maken en beter te benutten. Voor de zogeheten Small Business Innovation Research (SBIR) is een budget van 800.000 euro vrijgemaakt. Ze dagen ondernemers uit om hieraan deel te nemen.

Door de coronacrisis reizen er nu minder mensen met de trein. Toch verwacht ProRail dat het aantal reizigers in de toekomst flink zal groeien, waardoor perrons in de toekomst drukker en voller worden. Slimme innovaties kunnen volgens de spoorbeheerder ervoor zorgen dat reizigers perrons ‘veilig en efficiënt kunnen blijven gebruiken’. Ook moet het helpen om het in- en uitstappen vlotter te laten verlopen.

De deelnemers wordt in deze competitie gevraagd om na te denken over de optimale veiligheid van de perronrand zodat ondanks toenemende drukte:

  • Reizigers deze ruimte vrijhouden.
  • Treinen op tijd kunnen vertrekken.
  • De veiligheid wordt gewaarborgd.
  • Personen niet in het spoor kunnen komen.

Twee fases

De SBIR bestaat uit twee fases. In de eerste fase wordt om een haalbaarheidsonderzoek naar de innovatie gevraagd, inclusief een ‘schaalmodel’. In de tweede fase gaat het om onderzoek en ontwikkeling; een pilotplan, een prototype en testresultaten uit een praktijksituatie. De innovatiecompetitie met de naam ‘SBIR Perronrandbeveiliging’ heeft een onafhankelijke commissie die de projectplannen beoordeelt. De totale opdracht loopt van mei 2020 tot maart 2022.

De uitvraag die nu loopt betreft fase 1. Aanbieders kunnen hun projectplan tot en met 22 juli 13.00 uur indienen. Meer informatie over het traject is te vinden via de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Kansen

Directeur Astrid Bunt van ProRail Stations ziet kansen voor ondernemers en voor de spoorsector. “Hoe mooi is het om juist nu ondernemend Nederland mee te laten denken met een mogelijke verbetering van de veiligheid op de perrons. Dit geeft niet alleen kansen voor innovatieve ideeën, maar ook kansen op mooi werk voor bedrijven in deze onzekere tijden.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Start innovatiecompetitie voor veilige perrons”

Arco Sierts|07.06.20|14:25

Op zich mooi, maar wel weer o o o zo typerend voor zowel ProRail als Ministerie.
WEL innovatie van fysieke elementen als perrons, maar NO WAY zoiets opzetten voor besturing & beveiliging. Daar heerst een allesverstikkend conservatisme, terwijl juist DAAR de megagigaklappers voor de klant & kosten/baten gemaakt kunnen worden. De klassieke bouwfocus bij ProRail en Ministerie is & blijft ronduit verstikkend.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.