ProRail DataLab

ProRail DataLab: soepele implementatie is de volgende uitdaging na experiment

Spoorbeheerder ProRail startte in 2017 met DataLab, een samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor het voorkomen van storingen met behulp van data-analyse en sensoring. Inmiddels zijn de eerste experimenten van het lab geïmplementeerd of naderen deze fase.

Binnen het Datalab werkt ProRail samen met universiteiten, kennisinstellingen zoals TNO, aannemers, ingenieursbureaus en diverse startups. Enkele van de eerste projecten waren het maken van een model voor het voorspellen van hot spots voor spoorlopers en een voorspellend model voor wisselstoringen.

Baanlichaam

Sindsdien kwamen er onder meer experimenten bij voor het monitoren van het baanlichaam, sensoring van goederentreinen vanuit de infrastructuur, infrasensoring vanuit reizigerstreinen en het analyseren van spoorstaven, seinen en bovenleiding. Daarnaast werkt het DataLab aan experimenten om treindienstleiders te ondersteunen, de energievoorziening te monitoren en later om perrondrukte in goede banen te leiden, zeker in deze coronatijden een belangrijk thema.

DataLab-programmamanager Paul van der Voort, geeft op 17 juni een presentatie op de digitale conferentie RailTech Infra Forum over de ervaringen die het DataLab tot nu toe opdeed met de inzet van sensoring en data-analyse in het spoor.

Naast een overzicht van de verschillende projecten en hun voortgang, gaat Van der Voort ook in op de uitdagingen die het daadwerkelijk implementeren van deze nieuwe technieken met zich meebrengen. “De overstap van een experiment naar de pilotfase in de dagelijkse praktijk is vaak groot, maar de stap naar implementatie is enorm.”

Meer treinen, minder hinder

Het doel is om er door middel van sensoring, informatie-integratie, datascience, simulatie, robotics en 3D en 4D techniek voor te zorgen dat er meer treinen kunnen rijden en er minder hinder ontstaat aan de infrastructuur. Maar ook voor de inzet bij projecten, op stations en in de bedrijfsvoering.

Paul van der Voort is een van de sprekers tijdens de digitale conferentie RailTech Infra Forum op 17 en 18 juni 2020. kijk voor het volledige programma en inschrijving op de website van het evenement.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.