ERTMS op de Betuweroute, foto: Stefan Verkerk/ProRail

ProRail zoekt startups en scale-ups voor versnelde uitrol ERTMS

ProRail is op zoek naar technische startups en scale-ups die de uitrol van het beveiligingssysteem ERTMS kunnen versnellen. “Als ERTMS wordt uitgerold volgens de huidige processen en met bestaande producten, dan zal de landelijke dekking pas rond 2050 gerealiseerd zijn”, verwacht de spoorbeheerder. Het bedrijf zoekt daarom oplossingen om dit bespoedigen.

ProRail vraagt innovators, start-ups, scale-ups, midden- en kleinbedrijven, grote bedrijven en consortia met oplossingen voor vijf specifieke thema’s deel te nemen aan een marktconsultatie op donderdag 25 juni.

De onderwerpen waar de markt over mee kan denken zijn:

  • Verbinden: welke alternatieven zijn er voor het (sneller) graven en leggen van kabels en leidingen?
  • Behuizingen: hoe kan er worden versneld met bijvoorbeeld prefab, combinatiebehuizingen, 3D printing, circulair, etc?
  • Ontwerpen: hoe kan een groot deel van het ontwerpproces worden geautomatiseerd?
  • Plaatsen: hoe kan het het plaatsingsproces van alle nieuwe infrastructuur worden versneld?
  • Wildcard: welke andere oplossingen kunnen ons helpen om ERTMS sneller uit te rollen?

Validatieprogramma

De geselecteerde bedrijven werken vanaf september samen met ProRail in een programma aan deze innovaties. In een validatie-programma van acht weken wordt een innovatie gevalideerd en uitgewerkt in een businesscase.

De eerste stap richting dit programma en de aanbesteding is de marktconsultatie. In de marktconsultatie licht ProRail de plannen en uitdagingen toe. Ook wil de spoorbeheerder inzicht krijgen in wat de mogelijkheden zijn en weten hoe die het beste kunnen worden uitgevraagd.

Aanbesteding

De aanbesteding die na de marktconsultatie zal openen, bestaat uit drie fasen. De eerste fase is de mededingingsfase waarbij alle geïnteresseerde partijen worden uitgenodigd voor het indienen van een projectvoorstel die een oplossing biedt tot één of meerdere vraagstukken.

De beste partijen die de beste projectvoorstellen hebben aangeboden worden vervolgens uitgenodigd tot de onderzoeks- en ontwikkelfase, de tweede fase. Daarbij wordt in een relatief korte periode aan de slag gegaan om  de innovatie uit te werken in een businesscase. Marktpartijen en ProRail komen hiervoor samen in het Railcenter in Amersfoort. Aan het eind van deze fase moet de uitgewerkte businesscase worden opgeleverd. De derde fase is de testfase, waarbij de geselecteerde bedrijven hun oplossing in een pilotomgeving gaan testen.

Commerciële fase

De vierde en laatste fase is de commerciële fase waarbij bedrijven die de testfase succesvol verlopen gevraagd wordt om een commerciële aanbieding te doen. Dit is volgens ProRail de stap ‘richting daadwerkelijke inkoop en toepassing van de innovatie’.

De marktconsultatie vindt plaats op donderdag 25 juni van 14.00-17.00 uur online. Inschrijven kan via de volgende pagina: https://starthubs.co/prorail/Uitrol-ERTMS-versnellen/

Lees meer over ERTMS:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.