Dieselocomotieven met stopmachine van Strukton op emplacement Amersfoort, foto: ProRail

Strukton neemt intelligente stopmachine in gebruik

Aannemer Strukton Rail en technologiebedrijf System7 ontwikkelden een stopmachine die hoogwaardige data uit het spoor haalt en omzet in voorspellingen voor spooronderhoud. De nieuwe machine wordt aanstaande donderdag 7 mei onthuld.

De Universal Tamper 4.0, zoals de machine heet,  is volgens Strukton Rail en System7 in verschillende opzichten baanbrekend. Het voertuig corrigeert net als een normale stopmachine afwijkingen in de ligging van het spoor, maak kan daarnaast op basis van big data leren automatisch een wissel te stoppen, ook kan de machine door minder mensen bediend worden en is er een geluidsreductie van 7dB in werkmode. Bovendien is de machine flexibel in gebruik omdat hij zowel recht spoor als wissels kan onderstoppen.

Sensoren

De machine legt niet alleen de ligging van het spoor vast, maar kan volgens Strukton ook iets vertellen over de dichtheid van de ballast onder de dwarsliggers. Er zitten sensoren in de machine die de kracht meten waarmee de stopkasten de ballast samen drukken. Met de data die de Universal Tamper 4.0 verzamelt kan spoorbeheerder ProRail onderhoud beter plannen.

De Universal Tamper 4.0 is ontwikkeld en gebouwd door leverancier System7, Strukton Rail droeg een aantal ideeën aan die op de machine zijn toegepast. Deze innovaties worden nu ‘standaard’ op de nieuwe machines toegepast door System7.

Onthulling

Aanvankelijk zou de Universal Tamper 4.0 onthuld tijdens een feestelijk evenement, maar vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen is dit evenement geannuleerd. In plaats daarvan onthult Strukton de machine op 7 mei in een video op zijn website en op zijn social media kanalen. Het uiterlijk van de machine is volgens zijn makers zeer opvallend, maar wordt angstvallig geheim gehouden. Op de foto boven het artikel staat daarom niet de nieuwe stopmachine, maar een werktrein van Strukton met een traditionele stopmachine er achter.

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.