Velaro-hogesnelheidstrein Russische Spoorwegen

Russische spoorwegen installeren hulpstuk op treindeur voor minder besmettingsgevaar

De Russische spoorwegen (RZD) testen momenteel 36 hulpstukken voor deurklinken die het mogelijk maken om deuren met de elleboog of onderarm te openen in plaats van met de hand. Dit moet ervoor zorgen dat het risico op de verspreiding van ziektekiemen of een virus zoals COVID-19 vermindert. De hulpstukken zijn geleverd door Siemens Mobility die deze materialen in 3D heeft geprint.

Siemens Mobility heeft de prototypes in verschillende Desiro-treinen geïnstalleerd die door de Russische spoorwegen in de regio Moskou worden gebruikt. Het is de bedoeling dat deze hulpstukken ook op ander treinmaterieel wordt geïnstalleerd.

Het aantal coronabesmettingen in Rusland neemt steeds sterker toe. De afgelopen 24 uur telden de gezondheidsautoriteiten 3388 nieuwe gevallen, een record. Het totaalaantal besmettingen kwam woensdagochtend op bijna op 25.000 uit. Het aantal mensen dat aan de besmetting is bezweken is in de afgelopen 24 uur met 28 naar 198 gestegen, aldus de autoriteiten.

3D-printers

Siemens Mobility heeft onlangs twee Stratasys 3D-printers aangekocht voor het onderhoud van het Russische treinpark, waaronder de Velaro-hogesnelheidstrein van de Duitse treinfabrikant. De printers worden gebruikt in Moskou en St. Petersburg dat onderdeel uitmaakt van het ‘Easy Sparovation Part’-netwerk van Siemens Mobility. Het ‘Easy Sparovation Part’-netwerk heeft als doel het onderhoud van treinmaterieel te optimaliseren met additieve productie, een digitale inventaris van originele treinonderdelen en de uitwisseling en productie van reserveonderdelen voor treinen te vereenvoudigen. Dit moet ervoor zorgen dat tijd en productiekosten worden bespaard en de vraag naar reserveonderdelen vermindert.

“3D-printen geeft ons de flexibiliteit om zelf reserveonderdelen te produceren en te vervangen op elk moment van de dagelijkse activiteiten. We gebruiken deze technologie nu om snel hulpstukken voor deurklinken op aanvraag te produceren, zodat we kunnen voldoen aan de groeiende vraag van onze klanten naar speciale gezondheids- en beschermingsmaatregelen”, aldus Sabrina Soussan, algemeen directeur van Siemens Mobility.

De hulpstukken voor deurklinken die de Russische spoorwegen hebben besteld.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Russische spoorwegen installeren hulpstuk op treindeur voor minder besmettingsgevaar”

Sankt German|16.04.20|15:42

Een aantal weken terug heb ik met reizigers info gebeld, en gevraagd of bij de nieuwe serie sprinters niet mogelijk is om bij een station alle deuren (aan de perronzijde) automatisch te openen, om de reiziger en het personeel niet onnodig de knopen te laten aanraken. Dit zou worden doorgegeven, echter niets meer van vernomen.
Indien mogelijk kost het waarschijnlijk niets, en alle beetjes helpen tegen de corona.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.