castricum_station

Sloop station Castricum deze week van start

Castricum krijgt een nieuw station dat naar verwachting eind 2020 klaar is. Deze week wordt gestart met de sloop van het oude gebouw uit 1969. Sinds dinsdag is de ingang van de reizigerstunnel aan de dorpskant van het station gesloten en beginnen ProRail en aannemer K_Dekker met de aanleg van een derde lift en het opknappen van de tunnel.

In de afgelopen maanden was de reizigerstunnel aan de duinkant gesloten, maar deze ging vrijdag 10 april weer open. Mindervaliden kunnen nu via de Kramersweg op de perrons komen en vanaf eind mei via de lift aan de duinkant.

Ruimer en lichter

Het bijna vijftig jaar oude stationsgebouw van Castricum is volgens ProRail toe aan vernieuwing. Het nieuwe gebouw is straks beter toegankelijk, ruimer, lichter en comfortabeler. De perrontunnel krijgt een opknapbeurt met nieuwe tegels, energiezuinige ledverlichting en drie nieuwe transparante liften. Hierdoor krijgen mindervalide reizigers beter toegang tot de perrons.

“De eerste twee zijn al bijna klaar”, zegt projectleider Bram ‘t Mannetje van ProRail. “De lift die naar het eilandperron gaat, is deze maand al klaar. Vanaf deze week beginnen we met de dorpskant”, aldus de projectleider. De tunnel krijgt aan elke kant een trap die naar boven toe breder zal zijn. ProRail plaatst nieuw perronmeubilair en NS Stations heeft een nieuwe perronkiosk gerealiseerd.

Station Castricum

Beschutting

Aan beide kanten van het station komen luifels, gemaakt van stevig wit materiaal dat lijkt op tentdoek. Die bieden straks beschutting aan reizigers en passanten en er wordt een overdekte ontvangstruimte gemaakt. Verder plaatst de aannemer een hoge glazen wand aan de kant van het spoor. Die moet zorgen voor extra beschutting en licht. In de zomer komt er nog een nieuwe bloemenwinkel. Tot slot wordt ook het carillon hersteld en teruggeplaatst. Het was ooit een geschenk van de inwoners van Castricum. Vanwege de bouw van een nieuwe fietsenstalling moest het tijdelijk weg.

In het weekend van vrijdag 8 mei tot en met maandag 11 mei rijden er 76 uur lang geen treinen op station Castricum. Dan voert ProRail grootschalige werkzaamheden uit.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.