Premier Mark Rutte tijdens persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad, foto: ANP

Rutte: oude leven na 28 april niet terug, 1,5 meter blijft nog

De kans is ‘nul’ dat we in Nederland na 28 april meteen het oude leven weer terug hebben. Vooral de 1,5 meter afstand die mensen onderling moeten bewaren zal nog een tijd langer gaan duren. Dat zei premier Mark Rutte donderdag na het kabinetsberaad. Dat betekent reizigersvervoerders in het OV naar alle waarschijnlijkheid ook na 28 april nog een flink verlies van reizigersinkomsten zullen hebben.

Tot 28 april lopen vooralsnog bijna alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Volgens de premier “zal er maximaal op onderdelen wat kunnen worden verruimd”. Richtlijnen zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen, in je elleboog hoesten en thuis blijven als je verkouden bent, zullen waarschijnlijk nog een tijd overeind blijven. “Wees voorbereid op alle scenario’s.”

Rutte vraagt alle sectoren in de maatschappij om nadenken over hoe ze zich het beste kunnen richten op de 1,5 metereconomie, omdat dit voorlopig “het nieuwe normaal” wordt.

Minder materieel

Als gevolg van de eerder bekendgemaakte coronamaatregelen rijden vervoerders in het OV sinds half maart met minder materieel. Na de oproep van het kabinet om zo veel mogelijk thuis te werken is aantal reizigers met zo’n 90 procent gedaald. Voorzitter Pedro Peters van OV-NL gaf eerder al aan dat vervoerders in het OV vanwege de coronacrisis met een flink verlies aan reizigersinkomsten te maken hebben. Alleen voor NS gaat het al om een maandelijks verlies van 100 miljoen euro.

Vervoerders roepen reizigers op om alleen strikt noodzakelijk te reizen om mensen in vitale beroepen en OV-medewerkers op een veilige manier hun werk te laten doen. De treinen blijven rijden zodat mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn te reizen, de treinen kunnen blijven gebruiken.

ProRail geeft op dit moment goederentreinen voorrang op reizigerstreinen om het vrachtvervoer zo goed mogelijk te laten doorstromen. Volgens de spoorbeheerder is het spoorgoederenvervoer essentieel om onder andere supermarkten, apotheken en ziekenhuizen door heel Europa te kunnen blijven bevoorraden.

(Bron: ANP)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.