Een NS-trein op station Groningen

NS treft voorbereidingen voor uitbraak coronavirus in Nederland

NS bereidt zich met andere OV-bedrijven gezamenlijk voor op de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland. De spoorvervoerder wilde niet speculeren of treinen worden stopgezet nu de eerste besmettingen in eigen land een feit zijn.

“We denken na over hoe we onze reizigers op de hoogte kunnen houden en welke adviezen we hun geven”, zei NS-bestuurslid Marjan Rintel tijdens een persconferentie in Rotterdam Centraal. “We baseren ons op de informatie van het RIVM. Voor nu zeggen we alleen tegen onze reizigers dat ze goed hun handen moeten wassen en in hun elleboog moeten hoesten of niezen.”

Actieplan

FNV Spoor riep NS afgelopen woensdag op met een actieplan te komen vanwege het oprukkende coronavirus. In het noorden van Italië is bij meer dan 350 mensen het virus vastgesteld. De FNV is bang dat het via de internationale trein naar Nederland kan komen. Volgens FNV zijn werknemers van de NS bezorgd dat zij besmet raken doordat er veel mensen tegelijk worden vervoerd. Medereizigers en NS-medewerkers lopen het risico besmet te raken als een persoon aan boord het virus heeft, aldus de vakbond.

Topman Roger van Boxtel noemt te snel handelen uit angst voor het coronavirus “paniekvoetbal”. “We moeten niet in paniek raken en we willen goed en rustig de autoriteiten volgen.” Ook zei van Boxtel dat we “niet moeten doen alsof heel Nederland straks op z’n kop staat”.

Coronavirus

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De uitbraak begon in de Chinese stad Wuhan en wordt nu in steeds meer landen waargenomen. In China zijn ruim 78.000 mensen besmet met het virus en ruim 2.700 mensen zijn eraan overleden. Na China zijn de meeste besmettingen vastgesteld in Zuid-Korea. Meer dan 1.200 mensen daar hebben het virus opgelopen en er zijn twaalf mensen overleden.

Italië is vooralsnog het hardst getroffen in Europa. Zeker 352 mensen zijn daar besmet, de meeste gevallen zijn vastgesteld in de noordelijke regio’s Veneto en Lombardije. In Italië zijn elf mensen overleden door het longvirus. Op het Canarische eiland Tenerife (Spanje) moeten zeker duizend mensen, onder wie dertien Nederlanders, in hun hotel blijven, omdat drie Italianen die besmet zijn met het virus daar op Tenerife achter kwamen. Eerder zaten vijf Nederlanders twee weken vast op een cruiseschip in Japan waar het virus was vastgesteld.

Andere Europese landen waar meerdere mensen het virus hebben opgelopen zijn Frankrijk (veertien gevallen), het Verenigd Koninkrijk (dertien gevallen), Spanje (negen gevallen) en Oostenrijk (twee gevallen). In België, Zwitserland, Kroatië, Finland en Zweden is het longvirus bij een persoon vastgesteld. In Frankrijk zijn twee mensen overleden aan het virus. Het totale aantal doden in Europa komt daarmee op dertien. De meeste mensen die het virus oplopen, herstellen weer. Er zijn ruim 2.700 mensen wereldwijd overleden en zeker 30.000 mensen zijn genezen.

Bron: ANP

Lees meer in ons Dossier over het corinavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “NS treft voorbereidingen voor uitbraak coronavirus in Nederland”

Andre Bastiaans|29.02.20|21:07

Waarom gelijk paniek,er zijn 6 corona besmettingen, maar er is wel een griepepidemie waar
veel ouderen en zwakkeren aan overlijden . Er zijn bij de meeste mensen vrij lichte symptomen bij corona.

Albert Bos|02.03.20|20:26

Het verschil met een “gewone” griepepidemie is 3 doden per duizend ipv 1,5.
Ziek worden doen we toch wel, ondanks alle preventie maatregelen

Kim Van Der Steen|03.03.20|09:48

hoe zit het met de mensen die misschien het virus al bij zich dragen en misschien zonder dat ze het weten ook andere kunnen besmette?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.