Station Klimmen-Ransdaal, foto: Wikimedia Commons

Dit is het populairste treinstation van Nederland

Niet de indrukwekkende blikvanger Rotterdam Centraal, het enorme mobiliteitsknooppunt Utrecht Centraal of het uit natuurstenen opgebouwde station Breda, maar het Limburgse station Klimmen-Ransdaal is het populairste station van Nederland. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van ProRail en NS.

In het onderzoek geeft maar liefst 97 procent van de reizigers een rapportcijfer 7 of hoger aan het kleine station Klimmen-Ransdaal. Het station stamt uit 1913 en is ontworpen door architect George van Heukelom, de toenmalige chef van de Dienst van Weg en Werken van de Staatsspoorwegen. Naast een reeks stations ontwierp hij ook de Inktpot, het huidige hoofdkantoor van ProRail. Het Limburgse station dat bovenaan eindigde in het onderzoek, is een rijksmonument en ligt op de spoorlijn tussen Heerlen en Maastricht.

Station Klimmen-Ransdaal, foto: NS
Station Klimmen-Ransdaal stamt uit 1813 en is een ontwerp van architect George van Heukelom. Foto: Wikimedia Commons.

Onderzoek

I&O research vroeg 150.000 reizigers wat zijn van hun station vinden. Reizigers waren in 2019 positiever dan het jaar ervoor. Maar liefst 77 procent van de reizigers gaf een 7 of hoger, tegenover 76 procent in 2018. In 2014 was dit nog 65 procent. Grootste stijger over de afgelopen jaren was het volledig nieuwe station Delft, waar het percentage tevreden reizigers steeg van 40 procent in 2014 naar 92 procent in 2019.

Station Delft, stationshal
In het plafond van de stationshal van station Delft is een stadsplattegrond uit 1877 afgebeeld.

Minst populair

Het Brabantse station Lage Zwaluwe is met 27 procent het minst populair, mede door de afstand van het station tot het dorp en de ligging naast de snelweg. Het in nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer krijgt in het eerste jaar van zijn bestaan van 89 procent van de reizigers een 7 of hoger.

Vorig jaar kondigde NS aan dat tweehonderd regionale stations binnen vijf jaar een upgrade krijgen. Inmiddels zijn er landelijk acht nieuwe Stationshuiskamers geopend. Een stationshuiskamer is een plek waar reizigers prettig kunnen wachten. Naast de mogelijkheid om een hapje of drankje te bestellen zijn er extra stopcontacten, gratis wifi of een toilet aanwezig.

De stationshuiskamer bij station Goes, foto: NS
De stationshuiskamer bij station Goes, foto: NS

ProRail en NS hebben in 2019 verder vijftig vernieuwde toiletten geplaatst op stations. 108 toiletten kregen een vernieuwde toegangsdeur, waar contactloos betalen mogelijk is. Ook zijn er 189 watertappunten geopend, waarmee het totaal op 241 komt. Volgens NS heeft 88 procent van de reizigers onderweg de mogelijkheid om een warme drank te kopen.

Fietsparkeren en toegankelijkheid

Het afgelopen jaar heeft ProRail de grootste fietsenstalling van de wereld bij Utrecht Centraal opgeleverd. Sinds de opening van deze fietsenstalling telt Nederland nu meer dan vijfhonderdduizend fietsparkeerplekken. Ook zijn 21 stations extra toegankelijk gemaakt waardoor nu 66 procent van de Nederlandse stations toegankelijk voor reizigers met een beperking.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Dit is het populairste treinstation van Nederland”

John rdam|24.02.20|14:25

Foutje: station is uit 1913, niet 1813

John rdam|24.02.20|14:31

Plattelands station Klimmen-Ransdaal proberen te vergelijken met grotere stations is natuurlijk iets van appels en peren. Maar als 16 van de 17 bevraagde reizigers in Klimmen Ransdaal dit een prachtig station vinden kom je al gauw op de 1e plaats. Terwijl de voorzieningen er net zo beperkt zijn als in Kruiningen-Yerseke of Hilversum Sportpark: kaartautomaat, abri, vertrekstaat, verlichting, stationsnaambord.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.