Spoorwegovergang bij Hilversum, foto: Stefan Verkerk/ProRail

Negen dodelijke ongevallen op overwegen in 2019

Op spooroverwegen vielen vorig jaar negen doden en raakten drie mensen zwaargewond. In totaal waren er 42 botsingen. Dat meldt ProRail. Hoewel er minder dodelijke slachtoffers vielen dan in 2018 zijn er bij het spoorbedrijf zorgen over het ‘slalomgedrag’ van weggebruikers.

Volgens ProRail zijn op de toezichtcamera’s geregeld slalommende verkeersdeelnemers te zien. Auto’s, brommers, fietsers en voetgangers die nog snel even willen oversteken voordat de bomen gesloten zijn. Dit is levensgevaarlijk, aldus de spoorbeheerder. Afgelopen weekend kwam nog een automobilist om het leven bij een aanrijding op een overweg in Schiedam. In januari viel er een dodelijk slachtoffer op een overweg in het Limburgse Haelen.

Skipiste

“Bewaar je slalomgedrag voor de piste en blijf gewoon wachten als de lichten beginnen te knipperen en de bellen gaan rinkelen. Er vallen geregeld doden doordat mensen geen geduld hebben”, zegt Anne Zwiers, directeur overwegen bij ProRail. Risicovol gedrag op overwegen is wettelijk verboden. De boete hiervoor kan oplopen tot 240 euro voor een auto of motor. Voor bromfietsers is dit 160 euro, voor fietsers 95 euro en voetgangers betalen 70 euro.

“Overwegen passen niet in ons toekomstbeeld. ProRail wil daarom het aantal overwegen verder terugdringen door ze op te heffen en waar het kan ze te vervangen door een tunnel of een brug. En door mensen te blijven vertellen hoe ze veilig kunnen oversteken”, aldus Zwiers.

Sluiten

Nederland telt ruim 2.100 openbare overwegen. Dertig jaar geleden waren dit er nog ruim 3.500. Een groot deel van de openbare overwegen is beveiligd met spoorbomen, lichten en bellen. Er zijn nu nog zo’n 140 onbewaakte openbare overwegen. Het overgrote deel bevindt zich in Noordoost-Nederland. De afgelopen jaren zijn 49 onbewaakte spoorovergangen opgeheven of beveiligd. Binnen vijf jaar moet dit ook gebeuren met de resterende NABO’s (Niet Actief Beveiligde Overwegen).

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Negen dodelijke ongevallen op overwegen in 2019 | SpoorPro.nl
Spoorwegovergang bij Hilversum, foto: Stefan Verkerk/ProRail

Negen dodelijke ongevallen op overwegen in 2019

Op spooroverwegen vielen vorig jaar negen doden en raakten drie mensen zwaargewond. In totaal waren er 42 botsingen. Dat meldt ProRail. Hoewel er minder dodelijke slachtoffers vielen dan in 2018 zijn er bij het spoorbedrijf zorgen over het ‘slalomgedrag’ van weggebruikers.

Volgens ProRail zijn op de toezichtcamera’s geregeld slalommende verkeersdeelnemers te zien. Auto’s, brommers, fietsers en voetgangers die nog snel even willen oversteken voordat de bomen gesloten zijn. Dit is levensgevaarlijk, aldus de spoorbeheerder. Afgelopen weekend kwam nog een automobilist om het leven bij een aanrijding op een overweg in Schiedam. In januari viel er een dodelijk slachtoffer op een overweg in het Limburgse Haelen.

Skipiste

“Bewaar je slalomgedrag voor de piste en blijf gewoon wachten als de lichten beginnen te knipperen en de bellen gaan rinkelen. Er vallen geregeld doden doordat mensen geen geduld hebben”, zegt Anne Zwiers, directeur overwegen bij ProRail. Risicovol gedrag op overwegen is wettelijk verboden. De boete hiervoor kan oplopen tot 240 euro voor een auto of motor. Voor bromfietsers is dit 160 euro, voor fietsers 95 euro en voetgangers betalen 70 euro.

“Overwegen passen niet in ons toekomstbeeld. ProRail wil daarom het aantal overwegen verder terugdringen door ze op te heffen en waar het kan ze te vervangen door een tunnel of een brug. En door mensen te blijven vertellen hoe ze veilig kunnen oversteken”, aldus Zwiers.

Sluiten

Nederland telt ruim 2.100 openbare overwegen. Dertig jaar geleden waren dit er nog ruim 3.500. Een groot deel van de openbare overwegen is beveiligd met spoorbomen, lichten en bellen. Er zijn nu nog zo’n 140 onbewaakte openbare overwegen. Het overgrote deel bevindt zich in Noordoost-Nederland. De afgelopen jaren zijn 49 onbewaakte spoorovergangen opgeheven of beveiligd. Binnen vijf jaar moet dit ook gebeuren met de resterende NABO’s (Niet Actief Beveiligde Overwegen).

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.