Japanse duizendknoop op spoortalud

Universiteit Wageningen ontdekt nieuwe methode onkruidbestrijding spoorbermen

Uit een onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) is gebleken dat de Japanse duizendknoop, een onkruidsoort die veel schade verzaakt aan gebouwen en infrastructuur, bestreden kan worden met een innovatieve verhittingstechniek.

De Aziatische of Japanse Duizendknoop is een taaie, hoge en snelgroeiende plant die zich lastig laat bestrijden. Door zijn woekerende karakter vormt hij onder meer een bedreiging voor de veiligheid van het spoor en de biodiversiteit. Door hun hoogte kunnen ze het zicht op spoor en omgeving belemmeren. De plant heeft zo’n grote groeikracht dat hij bijvoorbeeld systeemkasten van treinbeveiligingsinstallaties in kan groeien en zo technische storingen veroorzaakt.

Mobiele installatie

Goede bestrijdingsmethoden waren er tot nu toe nog niet. Ook van de nu door de universiteit van Wageningen ontdekte methode is het nog de vraag in hoeverre hij kan worden toegepast op spoorbermen. Bestrijden van de bovengrondse delen van de Japanse duizendknoop lost volgens de WUR weinig op, omdat de ondergrondse stengels dan intact blijven en telkens opnieuw uitlopen. De universiteit onderzocht daarom in opdracht van aannemer Van Gelder en Van den Herik of met duizendknoopresten besmette grond via verhitting met een mobiele installatie zodanig gereinigd kan worden dat er geen levensvatbare resten meer in voorkomen.

De verzamelde grond is eerst gezeefd en daarna behandeld met het prototype van de mobiele verhittingsinstallatie. Na deze behandelingen is ruim zeven weken onderzocht of de plant opnieuw ging groeien. Het verhitten van de grond na het zeven bleek te leiden tot een zeer sterke afname van het aantal levensvatbare wortelstokfragmenten en nieuwe scheuten. Het aantal nam af met 99 procent.

Effectiviteit

Of deze effectiviteit ook in de praktijk gehaald wordt, hangt volgens de onderzoekers af van de zorgvuldigheid waarmee een groeiplaats met Japanse duizendknoop wordt ontgraven. Ook is het belangrijk dat er een aanvullend nazorgplan wordt ontwikkeld voor de situaties waarin een enkel wortelfragment de hittebehandeling toch overleeft.

ProRail startte in december vorig jaar met een proeftuin bij station Utrecht Zuilen. De spoorbeheerder wil een methode vinden waarmee het in ieder geval de vier meest hardnekkige onkruidsoorten kan bestrijden. Te beginnen bij de Japanse Duizendknoop.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

4 reacties op “Universiteit Wageningen ontdekt nieuwe methode onkruidbestrijding spoorbermen”

Tjeerd Meere|19.02.20|17:24

Apeldoorn. Veldje nabij Houtsingel oost- Houtsingel. Japanse duizend knoop. De plant woekert. Buurtbewoner(s ) hakt graaft en spit maar er is geen bestrijden aan. Wellicht ook iets voor de gemeente Apeldoorn.

Tjeerd Meere|19.02.20|17:31

Heel goed. Niet genoemd in stikstof en ander politieke stokpaardjes maar haar groei effect heeft veel ernstiger nadelige gevolgen. Apeldoorn Houtsingel-Oost de Japanse Kers woekert. Bestrijding door buurtbewoners/gemeente tot nu weinig resultaat. ( veenbrand effect) Ik denk dat de gemeente Apeldoorn wel belangstelling heeft.

Koen Altena|20.02.20|17:45

Sommige alternatieven voor Roundup hebben vervelende bijwerkingen; Met de “heet water behandeling” de “grond verhitting” en “wegbranden” wordt alle leven gedood, ook goede planten, reptielen en insecten. Deze methodes zijn alleen acceptabel als ze zeer plaatselijk worden ingezet. Eén salamander met een verschroeide staart op het nieuws en de rapen zijn ook gaar.
De spoorwegvegetatie staat goed bekend om zijn diversiteit. Inzaaien met goede bodembedekkers, ik zet mijn kaarten erop!

Koen Altena|20.02.20|17:57

Alle ‘hete’ alternatieven voor Roundup: -schroeien, heet water en verhitten van grond- zijn alleen acceptabel als ze zeer plaatselijk worden toegepast. Eén hagedis met een verschroeide staart op het nieuws en de rapen zijn ook gaar.
Inzaaien met geschikte planten zoals nu wordt getest scoort vermoedelijk beter; minder bijwerkingen en toename van de biodiversiteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.