Kantoor Inktpot ProRail Utrecht, foto: ProRail

ProRail sluit SaaS-contract met IT-specialist Hit Rail

Spoorbeheerder ProRail heeft een contract voor tien jaar getekend met IT-leverancier Hit Rail voor het hosten en bedienen van een Common Interface (CI). Hiermee kunnen de systemen van proRail via het cloud-platform van Hit Rail communiceren met die van de goederen- en reizigersvervoerders volgens de Europese richtlijnen voor interoperabiliteit (EU-TSI).

Het contract gaat met terugwerkende kracht in op 1 oktober 2019. Hit Rail heeft inmiddels alle systemen geïnstalleerd en is begonnen met de hosting en operatie van de CI. Dit door ProRail via een Software as a Service (SaaS) constructie toegang te verstrekken tot zijn cloud IT platform. De verbinding tussen ProRail’s interne systemen en zijn partners op het spoor wordt gerealiseerd via Hit Rail’s beveiligde Hermes VPN-verbinding of het internet.

TAF/TAP

De Common Interface is de standaard oplossing voor interoperable connectiviteit volgens de TAF (Goederen) en TAP (Reizigers) specificaties voor interoperabiliteit (TSI) van de Europese Unie en is aanbevolen door het Europese Spooragentschap ERA. Om de sector te ondersteunen bij het behalen van de compliance-eisen, biedt Hit Rail de mogelijkheid om namens spoorbedrijven CI software te hosten en bedienen.

Het contract volgt op de recente reorganisatie van Hit Rail’s IT infrastructuur. Hierbij migreerde het bedrijf zijn IT-platform naar de cloud. Deze verhuizing was volgens Hit Rail nodig op goed in te kunnen spelen op het veranderende landschap in de spoorsector. De digitalisering van producten en diensten gaat steeds sneller en er wordt hard gewerkt aan meer operationele efficiency. Het cloud platform van Hit Rail zorgt naar eigen zeggen voor een robuuste, betrouwbare en schaalbare IT infrastructuur, waar spoorbedrijven nieuwe en innovatieve IT diensten mee kan worden geboden.

Pan-Europese compliance

Volgens Antonio Lopez, general manager bij Hit Rail, zijn de CI cloud-based diensten die Hit Rail aan ProRail biedt noodzakelijk om de spoorbeheerder volgens de voorgeschreven TAF/TAP TSI te laten communiceren met andere  spoorbeheerders en spoorvervoerder op nationaal en internationaal niveau. Dit gaat hen helpen om de efficiency en transparantie van hun diensten te verbeteren. Wij zijn blij dat we hen kunnen ondersteunen bij de volgende stap in pan-Europese compliance.”

Mike Levy, product manager bij ProRail: “Hit Rail voorziet ons van een betrouwbare, professionele en compliant dienstverlening vanuit een technologisch en veiligheidsoogpunt. Dat maakt het mogelijk om onze kosten te verlagen en een betrouwbare 24/7 oplossing te bieden voor de communicatie met andere inframanagers en vervoerders.“

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.