ProRail tekende een samenwerkingsovereenkomst met de veiligheidsregio’s, Nationale Politie en het Instituut Fysieke Veiligheid, foto: ProRail

Overeenkomst voor betere samenwerking bij spoorincidenten

ProRail, de veiligheidsregio’s, de Nationale Politie en het Instituut Fysieke Veiligheid hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarin afspraken gemaakt zijn over de afhandeling van incidenten op het spoor. Bij spoorincidenten zijn vaak veel partijen betrokken, waardoor het belangrijk is om landelijk afspraken te maken.

Het doel van de overeenkomst is om het treinverkeer eerder op gang te krijgen na incidenten. Dit door een betere samenwerking tussen brandweer, politie, ambulance-medewerkers en de incidentenbestrijders van ProRail. Een betere samenwerking tussen de hulpdiensten en de incidentenbestrijders van ProRail is volgens de spoorbeheerder belangrijk omdat treinen en infrastructuur “vaak lastig te bereiken zijn, door bijvoorbeeld tunnels en sloten”.

“Bewustwording van de risico’s op het spoor en vertrouwd raken met de spooromgeving is dus niet alleen belangrijk voor mensen die dagelijks aan de spoorwegen werken, maar ook voor hulpverleners. Dat begint al met het delen van kennis en informatie en met de voorbereiding”, aldus ProRail. De komst van het convenant werd in juli vorig jaar aangekondigd door ProRail en zou voor het einde van het jaar worden ondertekend.

Incidenten afhandelen

“Een goede samenwerking met de hulpdiensten is van groot belang om incidenten af te handelen en om het treinverkeer zo snel mogelijk weer op gang te brengen,” zei regiodirecteur Randstad Zuid Helga Cuijpers van ProRail bij de ondertekening. “Op dat vlak is al veel bereikt, maar er liggen nog genoeg ideeën.”

Anton Slofstra, commandant brandweer bij Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden: “Effectieve voorbereiding en afhandeling van incidenten, risicobeheersing en crisisbeheersing op onze hoofdspoorweginfrastructuur is van groot belang. We hebben veel ervaring opgedaan bij de HSL Zuid en de Betuweroute. Daarnaast wordt er stevig geoefend en hebben we de les- en leerstof voor hulpverleners op een hoger niveau gebracht.”

De voorzitter van het Veiligheidsmanagementoverleg-spoor (VMO-spoor), burgemeester Jac Klijs van Moerdijk wil de komende jaren werken aan verdere verbetering van de veiligheid op en rond het spoor. “De wil is er, zoals blijkt uit de ondertekening.”

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.