Spoorbrug in het Duitse Panketal

Deutsche Bahn vervangt tweeduizend spoorbruggen

Deutsche Bahn (DB) renoveerde in de afgelopen vijf jaar negenhonderd spoorbruggen. Hiermee was een investering gemoeid van 3 miljard euro. In de komende jaren gaan er nog tweeduizend bruggen in de steigers voor een intensieve upgrade.

Het Duitse spoorbedrijf heeft voor de komende tien jaar een budget van 86 miljard euro beschikbaar voor infrastructuur projecten. Een deel van dit bedrag wordt geïnvesteerd in de renovatie en modernisering van tweeduizend spoorbruggen. “Een record bedrag en het juiste signaal voor de broodnodige modal shift in Duitsland,” aldus Ronald Pofalla, directeur infrastructuur bij DB. Het spoornetwerk van Deutsche Bahn telt in totaal vijfentwintigduizend spoorbruggen.

900e spoorbrug

In 2015 starte Deutsche Bahn met een grootschalig moderniseringsprogramma voor spoorbruggen. Tegen het einde van 2019 moesten er volgens het plan achthonderdvijfenzeventig bruggen gerenoveerd zijn. Het werden er meer dan gepland, want eind december vorig jaar waren er al 900 bruggen aangepakt. De negenhonderdste renovatie vond plaats in de buurt van station Zepernick in het Pankedal ten noordoosten van Berlijn. De tweesporige brug bestaat uit twee draagconstructies, heeft een oppervlakte van tweehonderdtien vierkante meter en maakt deel uit van het traject Berlijn Gesundbrunnen – Eberswalde – Stralsund. Dagelijks steken honderdzeventig treinen de rivier over via deze brug. Het project kostte dertig miljoen euro.

Railtech Infra Forum

De modernisering van het spoornet waarvoor de Duitse overheid vijfentachtig miljard euro uittrekt is enerzijds bedoeld voor het bijwerken van achterstallig onderhoud, maar wordt ook gestoken in de digitalisering van de Duitse spoorinfra. De plannen moeten het Duitse spoor klaarstomen voor de verwachte en gehoopte modal shift van de weg naar de rails. Zustertitel RailTech organiseert van 16 tot en met 18 juni in Frankfurt een evenement dat geheel in het teken staat van deze operatie; het RailTech Infra Forum 2020. Kijk op de website van het evenement voor meer informatie.

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Deutsche Bahn vervangt tweeduizend spoorbruggen | SpoorPro.nl
Spoorbrug in het Duitse Panketal

Deutsche Bahn vervangt tweeduizend spoorbruggen

Deutsche Bahn (DB) renoveerde in de afgelopen vijf jaar negenhonderd spoorbruggen. Hiermee was een investering gemoeid van 3 miljard euro. In de komende jaren gaan er nog tweeduizend bruggen in de steigers voor een intensieve upgrade.

Het Duitse spoorbedrijf heeft voor de komende tien jaar een budget van 86 miljard euro beschikbaar voor infrastructuur projecten. Een deel van dit bedrag wordt geïnvesteerd in de renovatie en modernisering van tweeduizend spoorbruggen. “Een record bedrag en het juiste signaal voor de broodnodige modal shift in Duitsland,” aldus Ronald Pofalla, directeur infrastructuur bij DB. Het spoornetwerk van Deutsche Bahn telt in totaal vijfentwintigduizend spoorbruggen.

900e spoorbrug

In 2015 starte Deutsche Bahn met een grootschalig moderniseringsprogramma voor spoorbruggen. Tegen het einde van 2019 moesten er volgens het plan achthonderdvijfenzeventig bruggen gerenoveerd zijn. Het werden er meer dan gepland, want eind december vorig jaar waren er al 900 bruggen aangepakt. De negenhonderdste renovatie vond plaats in de buurt van station Zepernick in het Pankedal ten noordoosten van Berlijn. De tweesporige brug bestaat uit twee draagconstructies, heeft een oppervlakte van tweehonderdtien vierkante meter en maakt deel uit van het traject Berlijn Gesundbrunnen – Eberswalde – Stralsund. Dagelijks steken honderdzeventig treinen de rivier over via deze brug. Het project kostte dertig miljoen euro.

Railtech Infra Forum

De modernisering van het spoornet waarvoor de Duitse overheid vijfentachtig miljard euro uittrekt is enerzijds bedoeld voor het bijwerken van achterstallig onderhoud, maar wordt ook gestoken in de digitalisering van de Duitse spoorinfra. De plannen moeten het Duitse spoor klaarstomen voor de verwachte en gehoopte modal shift van de weg naar de rails. Zustertitel RailTech organiseert van 16 tot en met 18 juni in Frankfurt een evenement dat geheel in het teken staat van deze operatie; het RailTech Infra Forum 2020. Kijk op de website van het evenement voor meer informatie.

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.