Bovenleidingbreuk Almere Oostvaarders, foto: ProRail

Kraanwagen vernielt bovenleiding, ProRail doet aangifte

ProRail heeft aangifte gedaan tegen een chauffeur van een kraanwagen. Deze reed vorige week donderdag met een kraan die nog omhoog stond over een overweg bij Zevenbergen. De kraan raakte de bovenleiding, waardoor grote schade ontstond en het treinverkeer lange tijd was gestremd.

Volgens ProRail stond de kraan op de vrachtwagen bij Zevenbergen “veel te hoog en had zo nooit mogen rijden”. Eerst raakte de kraan het portaal voor de overweg aan de provinciale Langeweg (N285), waar de waarschuwingslampen voor de overweg aan hangen. Het portaal raakte zwaar beschadigd.

Schade aan bovenleiding en trein

De bovenleiding hangt maar liefst op meer dan vijf meter hoogte. Bij het passeren van de overweg trok de kraan de bovenleiding kapot. “Dit is al heel gevaarlijk vanwege de hoogspanning”, aldus ProRail. Vlak daarna passeerde een sprinter waardoor brandschade aan de trein ontstond.

Zowel reizigers in de betrokken trein als duizenden reizigers op omliggende stations liepen vertraging op. Bovendien was er urenlange inzet van spoorwerkers nodig om alle schade te repareren. Pas rond 22.30 uur kon het treinverkeer weer opstarten.

Regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail: “Wat hier is gebeurd, kan echt niet. We doen daarom absoluut aangifte. Als chauffeur van een kraanwagen heb je de verantwoordelijkheid om tijdens de rit heel voorzichtig te zijn. Je ziet wat een puinhoop en een hinder dit oplevert. En dan mogen we nog van geluk spreken dat er geen gewonden zijn gevallen.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.