Glasvezelnetwerk Deutsche Bahn

Deutsche Bahn stelt mobiele netwerk langs het spoor beschikbaar

Deutsche Bahn (DB)  stelt zijn glasvezelnetwerk langs het spoor open voor derden. Telecommunicatieproviders kunnen nu gratis de glasvezelcapaciteit van DB-spoorlijnen in heel Duitsland gebruiken. DB’s glasvezelnetwerk strekt zich uit over een lengte van 18.500 kilometer dwars door Duitsland naar de meest afgelegen treinstations.

De openstelling van het netwerk geeft gemeenten en ondernemingen de mogelijkheid om gebruik te maken van moderne glasvezelvoorzieningen op diverse locaties. Het voordeel hiervan is dat de telecominfrastructuur niet meer hoeft worden aangelegd; het is al landelijk beschikbaar en kan direct worden gebruikt.

Landelijke implementatie

DB broadband GmbH, een volledige dochteronderneming van DB Netz AG, is opgericht voor de distributie van de data-infrastructuur. In een pilotfase in 2019 konden de eerste projecten al landelijk worden geïmplementeerd.

Naast Dark Fiber regelt het bedrijf ook DB’s eigen zones langs de rails, die kunnen worden gebruikt voor externe mobiele netwerken zoals radiomasten voor de uitbreiding van het 5G-netwerk. Ook ondersteunt DB broadband GmbH mobiele telefoonproviders bij het voldoen aan de dekkingsvereisten voor 4G- en 5G-frequentieveilingen. DB verwacht dat een landelijk, stabiel mobiel netwerk spoorvoer aantrekkelijker zal maken.

Vergelijking met Nederland

De Nederlandse spoorsector had al in de jaren negentig een belangrijke rol in de mobiele netwerkdekking in Nederland. Een joint venture tussen British telecom en NS leidde in 1996 tot de oprichting van Telfort dat het glasvezelnetwerk van NS beschikbaar stelde aan derden. NS verkocht later de aandelen in Telfort. In 2003 startte ProRail en TenneT een samenwerking op het gebied van het aanbieden van hun gezamenlijk glasvezelnetwerk. Dat deden zij door de netwerken aan elkaar te koppelen.

Lees ook:

ProRail start aanbesteding voor glasvezelnetwerk Schipholtunnel

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.