Gotthard, spoorlijn, Zwitserland

CER: spoor gaat profiteren van Europese Green Deal

Het onlangs door de Europese Commissie gepresenteerde klimaatplan European Green Deal gaat de Europese spoorsector een flinke duw in de rug geven. Die verwachting spreekt de Europese branchekoepel van spoor- en infrastructuurondernemingen CER uit in een eerste reactie op de plannen.

Andersom zal de sector volgens de CER ook een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de in het plan gestelde ambitie om het continent volledig emissie-neutraal te krijgen tegen 2050. CER zegt het eerder deze maand gepresenteerde plan met open armen te ontvangen.

Beleid nodig

“Spoorwegbedrijven staan volledig achter het voornemen van de Commissie om de financiering van duurzame projecten door te zetten en goede voorwaarden te scheppen voor duurzame investeringen. Maar ook het ondersteunen van onderzoek en innovatie naar schone transportmiddelen. De bedrijven in onze sector kijken er naar uit om mee te denken over een strategie voor duurzame en slimme mobiliteit.”

Aan de andere kant dringt CER er bij het Europees Parlement en de Europese lidstaten op aan dat er beleidsmaatregelen nodig zijn om tot een volledig koolstofdioxidevrij Europa te kunnen komen. Eerder dit jaar stelde CER al een hulpmiddelen en maatregelen voor aan het Europees Parlement en de lidstaten die kunnen bijdragen aan de modal shift.

Grensoverschrijdend

De branchekoepel ziet vooral mogelijkheden in het toepassen van de principes: de gebruiker betaalt en de vervuiler betaalt. Dit schept een gelijk speelveld voor het spoor ten opzichte van andere modaliteiten. Daarnaast zouden de lidstaten de digitalisering van de spoorsector moeten ondersteunen. Net als gecombineerd transport, last-mile infrastructuur en het ontwikkelen van grensoverschrijdende verbindingen.

Volgens de CER moeten Europese stakeholders hun krachten bundelen om te zorgen voor interoperabiliteit en interconnectiviteit tussen spoor en weg. “CER zal daarbij samenwerken met de Europese vice-president Frans Timmermans, Eurocommissaris Vălean en alle andere Europese beleidsmakers op de weg naar schoner en bereikbaarder transport voor alle Europeanen”, aldus CER-directeur Libor Lochman.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.